Politika Vijesti

Mladen Ivanić: Ključni problem regiona prevelika zaduženost

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ocijenio je danas da je ključni problem zemalja u regionu Zapadnog Balkana prevelika zaduženost.

“Postojeće vlade zemalja u regionu dolaze u situaciju da ne mogu vraćati postojeće dugove međunarodnim finansijskim institucijama, te samim tim nema investicija, zapošljavanja i razvoja”, rekao je Ivanić na otvaranju dvodnevne Međunarodne ekonomske konferencije u Banjaluci.

On smatra da je jedno od dugoročnih rješenja postojećih ekonomskih problema smanjenje poreza kako bi se rasteretili privredni subjekti, privukle investicije i otvorila nova radna mjesta.

Direktor Međunarodne kancelarije Konzervativne partije Velike Britanije Filipa Brum naglasila je da sve zemlje u evrozoni, ali i u svijetu, pokušavaju pronaći rješenja za postojeću ekonomsku krizu.

“Potrebno je smanjiti deficit, raditi na povećanju bruto domaćeg proizvoda, ali i na očuvanju postojećih radnih mjesta i povećanju zapošljavlja”, rekla je Brumova.

Međunarodnoj ekonomskoj konferenciji prisustvuju predstavnici makedonskog VMRO-a, DSS-a i G17 plus iz Srbije, te SDA. Konferenciju organizuju PDP i Konzervativna partija Velike Britanije.

 

Srna/Informer.ba