Politika Udarno Vijesti

Mladen Ivanić: Nevjerujem da će pristati na vanredne izbore

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je danas u Prijedoru da ne vjeruje da će zbog nemogućnosti postizanja dogovora među liderima šest političkih partija oko formiranja Vijeća ministara BiH doći do održavanja vanrednih izbora, jer se u Parlamentu BiH ne može obezbijediti parlamentarna većina koja bi izglasala zakon o njihovom održavanju..

“Ukoliko bi on bio donesen, to bi značilo da vladajuće partije same sebe kažnjavaju, a one to neće uraditi, nego će njihovi lideri i dalje šetati od grada do grada i, pričajući priče o odbrani interesa naroda koje zastupaju, oni u stvari štite vlastite pozicije”, kazao je Ivanić.

Smatra kako su male mogućnosti da se u ovom mandatnom periodu formira Vijeće ministara BiH, “jer nijednoj stranci, izuzev možda Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), nije u interesu da se ono formira”.

“Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990 u novom sazivu Vijeća ministara BiH ne bi imali ministara koliko ih imaju u sadašnjem i one su motivisane da se zadrže postojeće pozicije. Socijaldemokratska partija (SDP) BiH nema motiv da se formira Vijeće ministara BiH, jer ne može biti dominantna snaga, već samo dodatak postojećim, a ona to ne želi i ovoj partiji odgovara sadašnja situacija, jer druge može kriviti za nju.

To što građani trpe i što u državi nema zapošljavanja, što u ovu zemlju niko ne vjeruje, političari smatraju da to nije njihov, već problem građana i sve dok građani budu birali ovakve lidere imaćemo sadašnju situaciju – sivilo i potpunu zatvorenost”, kazao je Ivanić.

On je rekao da je protivnik formiranja trećeg entiteta u BiH, jer smatra da bi to išlo na štetu Republike Srpske (RS).

“Protivnik sam diranja u Dejtonski sporazum i formiranja trećeg entiteta, jer on podrazumijeva Šamac, Brod, Derventu, priču o Posavini ,a, prema mišljenju ključnih ljudi iz hrvatskog naroda, treći entitet se može dobiti samo na teret RS i mislim da ne postoji nijedan jedini razlog da se RS uključuje u bilo kakvu raspravu o njemu”, smatra Ivanić, prenosi Onasa.

U Prijedoru Ivanić danas prisustvuje seminaru PDP-a, na kojem će biti razgovarano o pripremama za predstojeće lokalne izbore.

Ivanić je kazao da su se svjesno opredijelili da seminar bude održan u Prijedoru, jer će ova opština na predstojećim lokalnim izborima za PDP biti prioritetna, s obzirom da je ona, kako je rekao, previše postala lično vlasništvo jednog čovjeka i da je vrijeme da druge partije trebaju nešto da urade.

 

Informer.ba