Intervju Vijesti

Mladen Lijanović: Samo Čoviću i Ljubiću ništa nije jasno

Čini mi se da demokratski principi u BiH još nisu shvaćeni na pravi i fer način, da poraz u utakmici, odnosno na izborima, ne znači i izgubljeno prvenstvo. Sudjelovanje na izborima nije jamstvo i za sudjelovanje u vlasti rekao je Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NS Radom za boljitak, u intervjuu za Oslobođenje.

Oslobođenje: Kada možemo očekivati uspostavu Vijeća ministara i koje bi stranke trebale biti na vlasti na državnoj razini?

Mladen Ivanković Lijanović: Nadam se uskoro. Naime, građani Bosne i Hercegovine prije posljednjih izbora u desetom mjesecu prošle godine zbog neadekvatno vođenih politika bili su u katastrofalnoj poziciji. Pola godine nakon toga, a zbog foteljaških interesa lidera pojedinih stranaka u zemlji, ti isti građani izgubili su i previše. Svi mi koji živimo, radimo i želimo boljitak BiH uistinu smo postali taocima tih lidera koji ne prezaju ni pred kime kako bi lične interese stavili ispred interesa onih koji su ih birali.

Kao što vam je vjerojatno poznato, nedavno sam u otvorenom pismu koje sam uputio visokom predstavniku Valentinu Inzku uputio prijedlog da se u Parlamentarnoj skupštini BiH svim zastupnicima i klubovima zastupnika obustavi isplata plaća ukoliko u roku od mjesec ne pristupe formiranju vlasti na razini BiH. Građani više nemaju vremena za gubljenje, a EU integracije, put ka NATO-u, borbu protiv gladi i siromaštva, borbu protiv nezaposlenosti, ne može voditi nitko drugi nego oni koje su građani ove zemlje birali.

Smatram da ti ljudi u ovom momentu ne rade svoj posao i da zbog toga ne zaslužuju enormno velike novčane naknade i sve beneficije koje na osnovu nerada dobiju svaki mjesec. Ova zemlja pod hitno treba političko vodstvo koje ima jasnu viziju i metode, dakle program za upravljanje zemljom, a ne stranke za puku raspodjelu fotelja. Svi oni koji žele takav koncept, zaslužuju priliku da povedu građane BiH u naredne četiri godine. Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak smatramo da je jedino takav način formiranja vlasti ispravan. Boljitak građana treba da nam je svima na prvom mjestu, a ne to koje će stranke činiti vlast na državnom nivou i ko će sjesti u koju fotelju. Da još jednom podvučem, što se tiče Narodne stranke Radom za boljitak, Vijeće ministara je već moglo i trebalo biti formirano.

Oslobođenje: Je li moguća pomirba između stranaka platforme i dva HDZ-a kada je Vijeće ministara u pitanju?

Mladen Ivanković Lijanović: Čini mi se da demokratski principi u BiH još nisu shvaćeni na pravi i fer način, da poraz u utakmici, odnosno na izborima, ne znači i izgubljeno prvenstvo. Sudjelovanje na izborima nije jamstvo i za sudjelovanje u vlasti. Svima, osim čelnicima dva HDZ-a u BiH, to je jasno. Oni su također mogli biti dio vlasti, ali ne na način kako su to oni željeli.

Nažalost, kod njih su još prisutne jake struje koje pod izlikom zaštite etničkih interesa i dalje pokušavaju da obmanjuju cijelu domaću i međunarodnu javnost. Politička utakmica između političkih aktera u BiH ne treba biti shvaćena kao povod za svađe ili konflikte na osnovu kojih treba očekivati kojekakve pomirbe. Stranke potpisnice platforme i mi u NS Radom za boljitak ni s kim se nismo svađali, niti to želimo. Vjerujemo kako će i oba HDZ-a kad tad to shvatiti.

Oslobođenje: Što ako Dodik ne pristane praviti vlast na razini države bez dva HDZ-a?

Mladen Ivanković Lijanović: Vjerujem kako će Dodik ipak pristati ako želi pokazati da je ozbiljan političar, jer u protivnom možemo i mi reći što ako mi nećemo, na primjer, bez Ivanića. To je neozbiljno ponašanje, a ja vjerujem kako je Dodik ozbiljan politički lider, koji će znati procijeniti situaciju i odvagnuti što je u ovom trenutku važnije, normalno funkcioniranje države ili naklonost HDZ-u.

Njemu nitko ne može osporiti pravo da želi bilo koga za partnera i suradnika, ali svi mi trebamo biti svjesni da je politika umijeće mogućeg, a ne umijeće ostvarenja osobnih želja ili afiniteta. Želim biti optimist i iskazati uvjerenje da ćemo uz konsenzus i asistenciju predstavnika međunarodne zajednice ipak doći do adekvatnog rješenja po pitanju formiranja vlasti na razini BiH i to u skorije vrijeme.

Oslobođenje: Kako komentirate aktivnosti Hrvatskog narodnog sabora?

Mladen Ivanković Lijanović: Održavanje Hrvatskog narodnog sabora, za nas u NS Radom za boljitak, politički je skup koji su organizirala dva HDZ-a s ciljem obmane javnosti BiH i međunarodne zajednice. Jedan od osnovnih razloga održavanja ovog sabora leži u političkom neuspjehu dva HDZ-a u formiranju vlasti u Federaciji. Naime, na HNS nisu bili pozvani svi hrvatski izabrani dužnosnici, vijećnici i zastupnici, pa tako ni izaslanici naše stranke. Podsjećanja radi, samo u općinskim vijećima Širokog Brijega, Gruda i Livna Boljitak ima isto ili više izabranih vijećnika od HDZ-a BiH, što govori o lažima i manipulacijama o 90 postotnoj potpori Hrvata.

Točnije, riječ je o potpunoj majorizaciji Hrvata, ali od HDZ-a. Sustavnom manipulacijom i dovođenjem u zabludu hrvatskog naroda HDZ pokazuje licemjerje prema svim Hrvatima, jer nema kontinuiteta u dosad održanim HNS-ima, a nije se poštovala se ni procedura sazivanja Sabora. HDZBiH je najveći krivac za rušenje Kreševske deklaracije, jedinog dokumenta donesenog konsenzusom svih sudionika.

Zbog ovakve politike na prošlim izborima HDZ je doživio izborni neuspjeh i uvidjevši da se bez njih može konstituirati vlast, pokušavaju opstruirati normalno funkcioniranje države. HDZ-u nije stalo do boljitaka Hrvata, jer da jeste, ne bi blokirali uspostavu vlasti već pola godine radi svojih usko stranačkih interesa.

Oslobođenje: Gospodarstvo BiH je u teškoj situaciji. Što će nova Vlada FBiH učiniti da se situacija popravi i da se napokon otvore nova radna mjesta.

Mladen Ivanković Lijanović: Stranke potpisnice platforme, u kojoj je i Boljitak, bespoštedno su krenule u borbu sa bijedom, siromaštvom i nezaposlenošću.

Ova Vlada FBiH opredijeljena je za vođenje politike uz koju je moguće graditi ambijent za otvaranje novih radnih mjesta, za uklanjanje barijera za što više stranih i domaćih ulaganja. Evo, ovih dana su mirovine povećane za 5 posto, što predstavlja početak rješavanja problema jednog dijela populacije, koja je, kao što je poznato, jedna od ugroženijih.

U okviru stranaka koje čine vladajuću većinu u Federaciji preovladava zdrava i konstruktivna atmosfera, odnosno vidljivo je da principi partnerstva i želje za gradnjom boljitka za sve građane nemaju alternativu.

Suradnja sa predstavnicima NVO-a, udruženjima boraca, poljoprivrednika,  sindikata, od izuzetnog nam je značaja jer probleme građana i radnika lakše je rješavati uz dobar dijalog.

Kada su u pitanju ministri iz Narodne stranke Radom za boljitak, mi i dalje želimo da kroz odgovarajuću poticajnu i zaštitnu politiku nastavimo borbu za boljitak primarnog poljoprivrednog proizvođača, da rasteretimo rad, a potičemo privređivanje i stvaranje nove vrijednosti.

Informer.ba