Politika Udarno Vijesti

Mladen Lijanović: Slijedi nam katastrofa kad Hrvatska uđe u EU

„Kako poljoprivreda Bosne i Hercegovine ne bi doživjela katastrofu, a naši građani ostali bez hrane, Vijeće ministara BiH hitno mora završiti mapu puta koja se odnosi na pripremu Bosne i Hercegovine i izvoz naših proizvoda, pogotovo životinjskog i biljnog porijekla“, rekao je predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović i zastupnik u PS BiH, danas u Sarajevu nakon prezentirane zastupničke inicijative i upita Vijeću ministara BiH koji se odnosi na hitne korake u cilju zaštite domaće proizvodnje.

Ivanković Lijanović je ovu tematiku naglasio i u ponedjeljak prilikom posjete Briselu, gdje je učestvovao u radu prijateljskih parlamentarnih grupa Bosne i Hercegovine i Evropske unije kada je zatražio pomoć kolega iz EU, obzirom da je izostala adekvatna akcija Vijeća ministara BiH koje nije učinilo ništa iako ima obavezu da izradi jasnu mapu puta za BiH u ovoj oblasti.

„Republika Hrvatska za godinu i pol dana ulazi u Evropsku uniju a od 01.01.2013. godine počinje primjenjivati regulativu Evropske unije. Kada je u pitanu naš izvoz u Republiku Hrvatsku, u Bosni i Hercegovini će nastati veliki problemi jer Bosna i Hecegovina neće moći izvoziti svoje proizvode, pogotovo biljnog i životinjskog porijekla.

Bosna i Hercegovina danas izveze samo 40 miliona litara mlijeka u Hrvatsku i nakon njenog ulaska u EU, to neće moći činiti. Šta će se tada desiti sa našom poljoprivredom? Naše građane očekuje još veće dužničko ropstvo, siromaštvo i ovisnost o uvozu“, zaključio je Mladen Ivanković Lijanović.

 

Informer.ba