Svijet Udarno Vijesti

Mladi SNSD-a izbačeni iz IUSY-a

U Atterseeu u Austriji, održana je sjednica IUSY World Council-a, svjetske asocijacije socijaldemokratske omladine koja predstavlja podmladak Socijalističke internacionale, najsnažnije svjetske asocijacije političkih partija, čiji je SDP BiH i FOM SDP BiH punopravni član.

Politički fokus ove godine je „jednakost“, koja treba biti jezgro socijalizma i društvene demokratije u 21. stoljeću – vremenu kada su promjene potrebne i moguće, a značajna pažnja je posvećena i unutrašnjem jačanju IUSY-a i njenih članica.

To se, između ostalog, odnosi i na socijaldemokratske vrijednosti članica IUSY-a, čije je predsjedništvo podržalo prijedlog Control Commisiona za suspenziju mladih SNSD-a, a koju je IUSY World Council velikom većinom i usvojio.

Današnja odluka o suspenziji mladih SNSD-a iz IUSY-a, nakon prošlogodišnjeg odbijanja zahtjeva za punopravnim članstvom od strane Kongresa IUSY-a, šalje jasnu poruku da svjetska ljevica neće tolerisati desničarske stranke koje sebe nazivaju socijaldemokratima, kao što je to slučaj sa SNSD-om.

 

Fena/Informer.ba