BiH Udarno Vijesti

Mladi započeli štrajk glađu pred zgradom Vlade Brčko distrikta

Više desetina mladih Brčaka okupljenih u neformalnu grupu “budući pripravnici” započelo je danas popodne štrajk glađu pred zgradom lokalne vlade u Brčkom nezadovoljni što se niko od čelnika distrikta nije udostojio da sa njima razgovara i objasni im do kada će čekati na raspisivanje javnog poziva.

Nakon što su se jutros sastali sa šefom Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Brčkom Piterom Aplbijem, njih šezdesetak je došlo na ranije zakazani sastanak u Omladinskom centru sa predstavnicima izvršne vlasti, ali se niko od čelnika nije odazvao na počev za sastanak.

Predstavnik ove neformalne grupe Adis Jasenčić rekao je novinarima da je su pozvali gradonačelnika Miroslava Gavrića, njegovog zamjenika Ante Domića, trojicu šefova vladinih odjeljenja koji čine radnu grupu za izradu Programa zapošljavanja pripravnika, a došla je jedino šef Pododjeljenja za privredni razvoj Amra Abadžić, koja im je rekla ono što su već znali.

Ona je objasnila da je njena uloga danas bila samo da objasni da je budžetom za ovu godinu predviđeno milion maraka za zapošljavanje pripravnika ali da, sve dok Vlada ne donese Program zapošljavanja pripravnika, ta sredstva neće biti operativna.

“Interes svih nas je da ta sredstva što prije budu utrošena i da se ova djeca zaposle. Ne znam dokle se stiglo sa izradom Programa zapošljavanja pripravnika, jer radna grupa radi još od avgusta i znam da se dorađuju neke stvari oko kriterijuma, ali dok Vlada ne usvoji taj dokument, nema raspisivanja javnog poziva“, rekla je Abadžićeva.

Predstavnik neformalne grupe “budući pripravnici” Irma Čandić rekla je da su prisutni članovi, nezadovoljni nezainteresovanošću Vlade da počne sa angažovanjem pripravnika za ovu godinu, uprkos izdvojenim sredstvima, većinom glasova odlučili da započnu štrajk glađu do odgovora na njihove zahtjeve, odnosno do raspisivanja javnog poziva.

 

Srna/Informer.ba