Svijet Udarno Vijesti

Mladić: Država BiH ne postoji, za mene je RS država

Odbrana haškog optuženika Ratka Mladića zatražila je da se početak suđenja odgodi dok joj Haško tužilaštvo ne objelodani sve dokaze.

Branko Lukić, Mladićev branilac, na statusnoj konferenciji konferenciji pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) zatražio je da suđenje Mladiću ne počne u maju ove godine, kako je planirano, istaknuvši da se kašnjenjem objelodanjivanja dokaza Odbrani krši „suštinski element za pravično suđenje“.

„Objelodanjivanje omogućuje pripremu za postupak. Mi sada nemamo materijale i tražimo da suđenje ne počne i da tužilaštvo ne može pozvati nijednog svjedoka dok ne izvrši potpuno objelodanjivanje. Mi smatramo da je to u skladu sa sudskom praksom“, rekao je Lukić.

Lukić je sudijama MKSJ-a kazao da samo zato što je Mladić posljednji optuženi pred Haškim tribunalom, njegova prava ne bi trebala biti sužena.

Optuženi Mladić se obratio u sudnici i rekao da insistira da svi potencijalni svjedoci, oni koji su dali izjavu dođu i suoče se sa njim.

„Da li je stranac, x.y. osoba, domaći, ‘unproforac’. Hoću da dođu u suoče se. Slava svima koji su dali svoj život i otišli na ispovest. Izjave pismene ne prihvatam, neka kažu šta hoće preda mnom. Bez obzira hoće li me blatiti ili ne. Želim da dođe svako od muslimana, Hrvata, Albanaca. Ceo život radio sam sa vojnicima“, kazao je Mladić.

Haško tužilaštvo je pojasnilo da se primjedbe branioca Lukića odnose na oko 900 dokumenata koji nisu pravovremeno odbjelodanjeno.

Na statusnoj konferenciji je pojašnjeno da je do sada riješeno oko „70 posto“ zaostalih dokaza, te da se Haško tužilaštvo nada da će ostale dokaze dostaviti Odbrani „u narednih nekoliko sedmica“.

Alphons Orie, sudija MKSJ-a, zatražio je da Mladićeva Odbrana pismeno dostavi sudu svoju argumentaciju i prijedlog za odgodu početka suđenja, nakon čega će biti donesena odluka.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH počinjene između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je u maju prošle godine, a prvi put se pojavio pred sudijama MKSJ-a 3. juna 2011. godine.

Sudije Haškog tribunala su odredile da će suđenje Mladiću početi 14. maja ove godine izvođenjem uvodnih riječi.

Na statusnoj konferenciji, Mladić je ponovio da nema Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), naglasivši da se sve svelo na Srbiju i Republiku Srpsku (RS) i da je to „naš narod i naša zemlja“.

„Zamjeram i Lukiću što upotrebljava termin BiH, to ne postoji. Da je rekao Federacija BiH ili Tužilaštvo Federacije BiH a ne BiH bilo bi drugačije. Federacija BiH je koalicija Hrvata Hercegovaca i muslimana“, kazao je Mladić, nakon čega ga je sudija Orie prekinuo govoreći da oko upotrebe terminologije raspravi sa Lukićem.

Mladić se zapitao i zašto pritvorenike u Haagu ne posjete zvaničnici iz Republike Srpske (RS).

„Dolazio je ovaj iz Srbije, ovaj konzul. To je naša zemlja, jedan narod i tamo i ovamo preko Drine. Da dođu zvaničnici iz RS, to je za mene država. Ne tražim ja ništa od njih, nego da dođu da ih vidim“, kazao je Mladić.

Na statusnoj konferenciji je razgovarano o obuci Mladića za upotrebu računara kako bi mogao da pregleda dokumente, te je njegova Odbrana zatražila da mu se dodjeli prevodilac.

„Nisam obučen na kompjuteru. Šta mi vrijedi sistem, meni su dali sat i 45 minuta za upotrebu računara, a jednu stranicu sam pisao cijeli dan. Treba mi da budem u toj sobi sedam, gdje je računar, na uštrb mog slobodnog vremena“, kazao je Mladić.

Optuženi Mladić na kraju je rekao da će ustajati kada sudije uđu u sudnicu i kada budu izlazile, ne zato što ih poštuje nego zato što hoće u postupku da učestvuje kao optužena osoba, te da od njega samo mogu očekivati istinu.

Sljedeća statusna konferencija zakazana je za 24. april, prenosi BIRN Justice Report.

Informer.ba