Svijet Udarno Vijesti

Mladić halucinira i doziva suprugu

Zdravstveno stanje srebreničkog krvnika i ratnog zločinca Ratka Mladića veoma je loše, a život mu je ugrožen, saznaje „Dnevni avaz” iz izvora u Hagu, bliskih čuvarima pritvorske jedinice.

Njegovo staračko ponašanje u sudnici nakon hapšenja zgrozilo je mnoge, a sada se pokazuje da je Srbija odigrala još jednu političku „utakmicu” te ga po itekako visokoj cijeni, neupotrebljivog za suđenje, isporučila Hagu. Mnogi su skloni reći da Mladić, prema svemu sudeći, živ neće dočekati presudu.

Teško govori

”Mladić je ozbiljno bolestan. Moždani udar je ostavio traga, a ponašanje u koje su svi bili uvjereni da je gluma sada se pokazuje stvarnim. Svi u Tribunalu i pritvorskoj jedinici su u panici. Mladić je postao predmet sažalijevanja; od čuvara do najviših službenika. Vrlo često halucinira, doziva suprugu i stječe se dojam da s njom razgovara. Inače, Mladić sve teže govori”– kaže “Avazov” izvor iz Haga.

Tribunal će učiniti sve što može da bi kasapina ostavio u životu, a gotovo je izvjesno da će udovoljiti njegovom zahtjevu da ga pregleda tim ljekara iz Srbije, što je i tražio Mladićev advokat. Vijest o sve slabijem zdravstvenom stanju krvnika s nevjericom je dočekana u mnogim udruženjima Srebreničana. Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke”, kaže da sve ovo nije slučajno.

Režija iz Srbije

”Sve je to izrežirano i čekalo se da dođe skoro do samrti pa da ga isporuče Hagu. I šta dalje? Srbija je izručenjem ispala korektna i pravna država u očima svjetske javnosti, koja nikada nije gledala bol i patnju majki ubijene djece, a kriva je koliko i sam Mladić. Ja želim da mu dragi Allah podari dug život, ali ne kao čovjeku, već kako bi kasapin koji je pobio hiljade djece dočekao pravdu’‘ – kaže Mehmedović.

I Hajra Ćatić iz Udruženja „Žene Srebrenice” sličnog je razmišljanja.

”Voljela bih da ga zdravlje posluži i da dočeka presudu. Nije mi ga žao kao čovjeka, ali bih bila presretna da poživi. Želja svih majki Srebrenice je da godinama u ćeliji osjeti barem malo muke kroz koju su prošla naša djeca, iako je to teško i zamisliti” – kazala je Ćatić.

Naredno ročište tek 10. novembra

Statusna konferencija u procesu protiv ratnog zločinca Ratka Mladića prošlog četvrtka kasnila je skoro dva sata, jer je Mladić kolabirao u svojoj ćeliji.

Stražari su ga cijeli sat vraćali u život, a zatim mu pomagali da se obuče, ali i sjedne na optuženičku klupu. Naredno ročište o stanju u postupku protiv Mladića bit će održano 10. novembra.

 

Informer.ba