Izdvojeno Region Vijesti

Mladić i njegov advokat prijatelji od 1968 godine

Mladićev lični i porodični zastupnik Miloš Šaljić bivši je predsjednik Vojnog suda i sudija koji je prvobitno oslobodio nedavno aboliranog generala Vladu Trifunovića.

Šaljić, bivši potpukovnik, je rodom iz Peći iz porodice porijeklom iz Crne Gore, a Mladića poznaje od 1968. godine kada su se upoznali tokom službe u JNA u Skoplju, prenose mediji u Srbiji.

Prijateljstvo su započeli kao kolege oženjene školskim drugaricama i, prema njegovim riječima, neprekidno su se družili, sve do momenta kada je Mladić postao nedostupan Haškom tribunalu.

Šaljić je 1992. godine kao predsjednik sudskog vijeća izrekao oslobađajuću presudu nedavno aboliranom Trifunoviću i pukovnicima JNA u penziji Berislavu Popovu i Sretenu Raduškom.

On im je ukinuo pritvor i oslobodio ih optužbi za podrivanje vojne i odbrambene moći države.

Na žalbu vojnog tužioca, Vrhovni vojni sud je ukinuo tu odluku i proces vratio na početak, poslije čega su oficiri osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Šaljić je na lični zahtjev penzionisan i upućen u pravnu službu Ministarstva odbrane, u kojoj je proveo dvije godine, da bi potom počeo da se bavi advokaturom.

 

Informer.ba