Svijet Udarno Vijesti

‘Mladić je sadist i masovni ubica’

Umirovljeni američki general Wesley Clark, bivši komandant NATO-a za Europu, izrazio je žaljenje što međunarodna zajednica nije ranije vojno intervenisala u BiH i zaustavila haaškog optuženika Ratka Mladića za kojega je rekao da je bio sadist i masovni ubica ‘pun ideološkog fanatizma’, u intervjuu koji je u petak objavio sarajevski Dnevni avaz.

‘Znate, uvijek je teško napraviti takvu vojnu intervenciju i da još ona bude na vrijeme. A onda su se one užasne stvari dogodile. I mislim da su ljudi, zaista, svuda u svijetu žalili što se to dogodilo. Žalili smo što nismo poduzeli nešto ranije’, rekao je general Clark koji je u vrijeme najtežih zločina u Srebrenici 1995. bio direktor za strateško planiranje i politiku pri Združenom stožeru američke vojske.

‘Intervencija je bila neizbježna’

Dodao je kako se u dva navrata susreo s  Mladićem. ‘Nema sumnje da je (Mladić) bio pun sadizma, pun ideološkog fanatizma za tu ideju srpskog nacionalizma. Bio je masovni ubojica koji se u tome dokazao na najgori način u Srebrenici’, rekao je Clark. Prema njegovim riječima, bivši američki predsjednik Bill Clinton je od 1993. pokušavao stvoriti mir u BiH. Jedan mirovni plan kojega je predstavio Mladiću, on je odbio potpisati 1994. ‘Znači, došli smo do toga da je intervencija bila neizbježna’, pojasnio je.

Američki general smatra i da je uhićenje Ratka Mladića bilo rezultat svojevrsne poruke Europske unije Beogradu. ‘I na koncu je to postalo sasvim jasno i ljudima u Srbiji da, ukoliko oni ne odgovore na taj poziv da pravda bude zadovoljena, neće biti napretka u željenom približavanju EU-u’, rekao je Clark.  Izrazio je zabrinutost i za razvoj političkih događaja u BiH kazavši kako ne vjeruje da će se obnoviti ratni sukobi.

 

Informer.ba