Izdvojeno Region Vijesti

Mladić o smrti svoje kćerke

Kćerka mu je oduvijek bila slaba tačka.
„Ana je imala običaj da zorom ustaje i uči, da sprema ispite. Bila je među najboljim studentima medicine u Beogradu, i prije toga, dok smo živjeli u Skoplju. Bila je pri samom kraju studija…“

Ovako je 1994, nedelju dana nakon smrti svoje kćerke, čiji grob sada želi da posejti više nego išta, Ratko Mladić spisateljici i novinarki Ljiljani Bulatović govorio o ćerki Ani. Bulatovićeva je Mladićevo sjećanje prenijela u knjigu „Oreol ili omča za Ratka Mladića“.

Ana Mladić nastradala je 24. marta 1994. godine.
Bulatovićeva opisuje da je veče pred smrt Ana igrala „podmornice“ s ocem i zadirkivala ga kako će da ga pobjedi u tim ratnim igrama. Mladić je pred povratak u Bosnu razgovarao s kćerkom, koja mu se požalila da poslije apsolventske ekskurzije u Moskvu ne može da uči. U šali joj je rekao da „već jednom padne neki ispit“ kako bi on, kao i svaki drugi otac, mogao da kaže da mu je kćerka neznalica.

– Govorila je da bi joj bilo lakše kad bi opet pošla sa mnom u Bosnu. Rekao sam joj da položi te preostale ispite, pa će stići na front, kao mnogo puta ranije – prepričava Mladić poslednji razgovor s kćerkom. Slijedeće o čemu govori je trenutak u kojem mu javljaju da mu je kćerka mrtva.

– Pomislili biste da sam poludio, i ja bih to danas mogao da kažem da mi nije bilo vojnika u spavaoni te noći sa mnom. Reći ću ti da sam skočio iz postelje onog trenutka kad se moja Ana ubila. Osetio sam neki neprijatni udar pravo u srce! Zazvonio je telefon. Sin moj Darko me je zvao. Iza njega sam čuo kako pišti Bosa. „Šta se dešava? Seka?! Gde je? U kući? Ne dirajte ništa dok ne dođem!“ – rekao je Mladić i dodao:

– Ne bi to učinila moja Ana. Tri pištolja smo imali u kući, a ona je podigla na sebe baš onaj koji sam dobio kao najbolji pitomac na akademiji. Tada mi je porodica poklonila ovaj prsten, od kojeg se ne odvajam, a akademija pištolj. Iz tog pištolja puca se samo kad se neko rađa u kući Mladića. Onda je Ana rekla da neće menjati prezime kad se uda, pa da i njeni sinovi mogu da se oglašavaju iz njega. Ne, to moja Ana nije mogla sama da uradi! A bila je čakarasta, tako se u narodu kaže. Jedno oko bilo joj je više plavo, na mene, a drugo više crno, na Bosu. Srce mi je odnijela – kaže na kraju Mladić.
Ljiljana Bulatović za Kurir objašnjava da Ratko Mladić vjeruje da je njegova ćerka ubijena i da zna ko je to učinio.

Prema svijedočenju njegovog advokata Miloša Šaljića, Mladić je opsjednut pitanjem smrti njegove kćerke.
– I juče tokom posjete govorio je o tome. Stalno ponavlja kako niko nije otkrio ko mu je ubio kćerku.

 

Informer.ba