BiH Izdvojeno Vijesti

Mladić prisluškivao Karadžića!

Nakon dva zaštićena svjedoka koji su dali iskaz na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, suđenje bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem istražitelja haškog tužiteljstva Tomaža Blaščika (Tomasz Blaszczyk).

On je sudu opisao zapljenu dnevnika i audio zapisa iz kuće bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića 2010.godine. Taj materijal, među kojima su i presretnuti razgovori optuženog s oficirima VRS, prema tužilaštvu pokazuje kako je Karadžić bio svjestan svih događanja u Srebrenici u julu 1995. godine kada je ubijeno oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Na nekim audio snimcma koje je Mladić sakrio kod svoje porodice u Beogradu mogao se prepoznati glas Karadžića, potvrdio je istražilac Blaščik koji je radio brojne analize zaplijenjenog materijala.

„Sadržaj razgovora ticao se događaja koji su se dešavali u julu 1995.“, naveo je istražilac.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je pokušao dovesti u pitanje pronađeni materijal te prikazati kako se njime manipulisalo, odnosno dodavalo i oduzimalo. Ne samo od strane tužilaštva, već i od vlasti Srbije:

Je li se moglo isključiti da su vlasti Srbije nešto dodale, ako nisu oduzele, jesu li nešto dodale?

„Nemamo indicija da je materijal izmijenjen“, odgovorio je Blaščik napominjući kako su potvrdu o oduzetim stvarima iz porodične kuće potpisali članovi Mladićeve porodice.

Karadžić je želio prikazati kako je provjera autentičnosti materijala od haškog tužilaštva takođe namještena te da uporedbe nisu rađene s pouzdanim izvorima, poput stenograma tajne službe VRS.

Naime, prema zaplijenjenom materijalu, Mladić je prisluškivao razgovore Karadžića s ostalim oficirima iz Glavnog štaba VRS.

„Kakvo je objašnjenje da se moj navodni razgovor s generalom Živanovićem, snimak nađe u kući generala Mladića?… Hoćete da kažete da me pored svakog đavola koji me prisluškivao, još prisluškivala i vlastita vojska?“, upitao je Karadžić.

„Hoću da kažem da je ova traka koja je zaplijenjena u kući generala Ratka Mladića snimljena od organa bezbjednosti Vojske Republike Srpske, uključujući i ovaj razgovor u kojem ste Vi sudjelovali“, odgovorio je istražilac.

Inače, Blaščik je analizirao i video materijal spornih događanja u Srebrenici, pogotovo dokumentarni film Zorana Petrovića Piroćanca, pomoću čega je identifikovao neke osobe koje su nestale ili koje su preživjele zločine u zloglasnoj Bijeloj kući u Potočarima.

Prikazani su i snimci s livade u Sandićima, gdje su okupljeni bošnjački muškarci prije pogubljenja, a neposredno prije toga posjetio ih je Ratko Mladić.

Suđenje se nastavlja u četvrtak iskazom novog svjedoka tužilaštva o događajima u Srebrenici.

 

RSE/Informer.ba