Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Mladić se krio i u ženskom manastiru u Zrenjaninu

Početkom oktobra 2006. godine, Ratko Mladić boravio je u ženskom manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu, gde je, saznaje “Blic”, planirano da bude i sahranjen. U manastiru je čak bila pripremljena i kripta ispred samog oltara, jer je i ratni komandant verovao da će mu trenuci sa monahinjama biti zadnji životni dani.

Haški bjegunac je u manastir doveden nakon što je doživeo infarkt početkom oktobra, u izuzetno lošem zdravstvenom stanju.

– Na momente se gubio, jedva komunicirao i fizički oslabio. Desna strana tijela mu je jedno vreme bila u potpunosti oduzeta, usta iskrivljena, a ruka nepomična. Bio je zatvoren u jednu od manastirskih ćelija – kaže izvor “Blica” blizak Eparhiji bačkoj, kojoj pripada ovaj manastir.

Mladić je, kaže izvor “Blica”, u manastiru imao konstantnu medicinsku njegu, ali je i pored toga bilo neizvjesno da li će preživjeti.

U ćeliji je proveo više od mjesec dana, ali prve dve nedelje su bile potpuno neizvjesne. Bio je toliko loše da su u manastiru ubrzano počeli da sređuju kriptu u koju bi bio sahranjen – kaže izvor „Blica“.

Dok je Mladić ležao zatvoren u keliji, u manastir Svete Melanije su stigli radnici. Posao im je bio da otvore kriptu ispred oltara, u kojoj je bila sahranjena nekadašnja igumanija. Kripta je bila zalivena betonskom pločom i nije otvarana skoro pedeset godina.

Kripta je otvorena, a mošti igumanije su uz sve crkvene obrede prebačene u kivot i sahranjene na drugom mestu. Cela kripta je zatim očišćena, sanirana je vlaga i bila je spremna da u njoj Mladić bude sahranjen – priča naš sagovornik, napominjući da bi Mladić bio sahranjen bez obilježja, odnosno da bi samo mali broj ljudi znao čije tijelo se nalazi u kripti.

Radnici, koji su izvodili radove, objašnjavaju naši izvori, nisu znali o ovim planovima sa kojima su bili upoznati samo pojedinci iz Eparhije bačke. Polovinom oktobra 2006. godine, Mladić je počeo polako da se oporavlja.
– Nakon tri nedelje je stao na noge. I dalje je teško pričao i slabo se kretao, ali je bilo izvjesno da će preživjeti. Povremeno je izlazio i u manastirsko dvorište, ali samo uveče. Kada su kapije manastira zatvorene – kaže naš sagovornik.

Nakon više od mjesec dana, Mladić je napustio manastir Svete Melanije.
Niko ne zna ko ga je odveo, kuda je otišao. Ali više se nije pojavljivao u ovom manastiru. Istražni organi, ipak, ne veruju da je Sveta Melanija jedini manastir u kojem je Mladić povremeno boravio.

 

Informer.ba