Izdvojeno Region Vijesti

Mladić traži da mu Srbija i RS plaćaju odbranu

Porodica generala Ratka Mladića preko advokatskog tima uputiće pismeni zahtev Srbiji i Republici Srpskoj da snose troškove odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, izjavio je juče za “Blic” Miloš Šaljić, advokat najpoznatijeg haškog optuženika.

Pitanje finansiranja Mladićeve odbrane, a vjerovatno i troškove porodice zbog odlaska u posjetu optuženom, postavićemo Vladi u Beogradu, pa neka odluči da li treba ili ne da pomaže svojim građanima – kaže Šaljić.
Na primjedbu kako haški optuženik može da očekuje da država finansira njegovu odbranu kada se nije dobrovoljno predao, Šaljić odgovara:

“Ni Gotovina se nije predao, pa je za odbranu od Hrvatske dobio 32 miliona eura”.
Šaljić dodaje da Darko Šarić danas putuje u Holandiju i da će ocu u pritvorskoj jedinici zatvora u Sheveningenu predati spisak potencijalnih branilaca.

Mladić bi trebalo da kaže koga sa spiska advokata želi da angažuje. Tim će biti podjeljen u tri ekipe. Jednu će činiti tri-četiri branioca koji će biti sa Mladićem u Hagu, o ostale dvije ekipe biće u Beogradu i Republici Srpskoj, gdje će uzimati izjave svjedoka i pripremati ostale potrebne dokaze. U timu će biti advokati iz Srbije i RS koji se pretežno bave krivicom, koji su kao branioci učestvovali u haškim suđenjima i koji poznaju propise i suštinu haških procesa. Među njima će se naći i bar jedan advokat iz inostranstva. Ja ću biti u beogradskom timu i koordiniraću radom advokata u Srbiji i Republici Srpskoj “,iznosi Šaljić.