Izdvojeno Region Vijesti

Mladić tražio jagode, TV i djela ruske književnosti

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić zatražio je danas da mu u ćeliju pritvorske jedinice Okružnog zatvora, u zgradi Specijalnog suda, donesu jagode, televizor i djela ruske književnosti.

Mladić je sudskim zvaničnicima rekao i da bi volio da posjeti grob kćerke Ane, koja je sahranjena u Beogradu nakon što je počinila samoubistvo 1994. u 23. godini života.

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, koji je juče uhapšen u selu Lazarevo u blizini Zrenjanina, od suda je zatražio knjige ruskih književnih velikana Turgenjeva, Tolstoja i Gogolja, kao i “televizijski prijemnik i jagode”, rekao je neimenovani izvor iz suda u Beogradu agenciji AFP.

“Izrazio je i želju da posjeti kćerkin grob”, dodao je on.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine donijeo je ranije danas rješenje kojim je konstatovao da su ispunjene pretpostavke za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, izjavila je novinarima portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić.

Bruno Vekarić: Mladić tražio da mu se vrati penzija, televizor i ruske knjige

Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je na saslušanju u Specijalnom sudu Ratko Mladić u mnogo boljem psihofizičkom stanju nego juče i dodao da je danas govori povezano.

On je prenio da je Mladić rekao da ga optužnica Haškog tribunala uopšte ne zanima, te da je pitao za svoju penziju i tražio da mu se vrati, kao i da mu se vrati televizor i knjige ruskih pisaca Nikolaja Gogolja i Lava Tolstoja.

Ne želeći da govori o tvrdnjama odbrane i porodice Mladić o tome da zdravstvena njega koju dobija general Mladić nije adekvatna, Vekarić je dodao da je on pod stalnim ljekarskim nadzorom.

Vekarić je za beogradske medije rekao da je Akcioni tim za hapšenje haških bjegunaca na današnjem sastanku konstatovao da je Ratko Mladić uhapšen i da se nastavljaju aktivnosti u vezi sa potragom za jedinim preostalim haškim bjeguncem Goranom Hadžićem.

Porodica Ratka Mladića, sin i supruga koji su ga danas posjetili u pritviru u Specijalnom sudu, kažu da je njegovo zdravstveno stanje veoma loše, a njegov advokat Miloš Šaljić je rekao da govori nepovezano.

Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ Ratko Mladić uhapšen je juče ujutro u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

 

Informer.ba