Region Vijesti

Mladić u Hagu sutra ili prekosutra

Sudski liječnik zaključio je da je Ratko Mladić sposoban za suđenje jer njegovo zdravstveno stanje ne zahtijeva bolničko liječenje, izjavio je danas Mladićev sin Darko, koji je novinarima ispred Specijalnog suda pročitao zaključak liječnika.

Gubitak pamćenja

Međutim, pregledom je dijagnosticiran psihoorganski sindrom, što znači gubitak spoznajne sposobnosti i sposobnosti pamćenja, a što je suprotno sa zaključkom izvedenim iz dijagnoze – rekao je Darko Mladić i dodao da su liječnici ustanovili kako njegov otac boluje od više kroničnih bolesti. Mladićev sin ocijenio je kako on neće u ponedjeljak biti izručen Haškom tribunalu, jer advokat Miloš Šaljić šalje žalbu na rješenje o njegovu izručenju.

U međuvremenu, haški tužilac Serge Brammertz razmatra nekoliko mogućnosti za suđenje Mladiću. Međutim, kako je rekao Brammertz za agenciju Sense, dok Ratko Mladić ne stigne u Hag, prerano je govoriti o obimu i kontekstu suđenja.

Prevara sa Karađićem

Sudac Mehmet Guney, koji mijenja predsjednika Haškog suda, izjavio je da bi Mladić mogao biti izručen Haagu u ponedjeljak ili utorak.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić očekuje da bi sudci o žalbi na Mladićevo izručenje mogli odlučiti u utorak.

Vekarić je za New York Times Transfer rekao da će Mladić biti “diskretno” prebačen u Haag, kako bi se izbjegle demonstracije i nasilje.

Otkrio je da su prevarili novinare kad su Radovana Karadžića prebacivali u Hag: medijima je bilo najavljeno da će se s aerodroma voziti u konvoju vozila, a ustvari je bio prebačen običnim automobilom.

Radovan Karadžić izručen je Haagu devet dana nakon što je u Beogradu objavljeno da je uhapšen.

 

Informer.ba