Svijet Udarno Vijesti

Mladić u jednom od najhumanijih zatvora na svijetu

Pritvorska jedinica Haškog tribunala, u koju je sinoć prebačen Ratko Mladić, poznata je kao jedna od najhumanijih na svijetu.

Šezdesetdevetogodišnji Mladić nalazi se u samici od 15 kvadrata. Mladić na raspologanju ima televizor, wc, sudoperu, sto, police sa knjigama, kao i interkom.

On može slobodno da se kreće po “svom” spratu, gdje je i zajednička prostorija sa dva velika frižidera u kojoj zatvorenici mogu sami da pripremaju hranu.

Zatvorenici takođe imaju pristup satelitskoj televiziji, a dobijaju i novine iz zemalja bivše Jugoslavije. Dozvoljeno je im je i da provedu jedan sat dnevno napolju.

Ukoliko Mladić bude imao emotivnih ili fizičkih problema i tu mu je obezjbeđena pomoć. On će, ukoliko bude želio, moći i da razvije svoju umjetničku stranu. Moći će da slika ili se bavi nekom drugom umjetnošću, ali i zanatima. Takođe će moći da pohađa časove za kompjutere i engleski. Dozvoljeno je korišćenje kompjutera, ali  ne i internet. U zatvoru postoji i teretana, kao i teren za fudbal.

Ko želi da prima posjete porodice, može to da uradi u posebnoj prostoriji, a jednom nedeljno je omogućena i posjeta sveštenih lica.

 

Blic/Informer.ba