Region Udarno Vijesti

Mladićev advokat ne zna engleski, ali se ipak prijavio na listu branilaca

Haški tribunal zakazao je za sutra dodatno pojavljivanje pred sudom nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića, kada bi trebalo da se izjasni o krivici po 11 tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, 3. juna, Mladić je optužbe ocijenio monstruoznim i tražio da mu se odobri više od mjesec dana da se upozna sa navodima optužnice.

Mladića u sudnici neće zastupati stalni advokat, jer je za njegovo imenovanje sekretar Tribunala tražio produženje roka do 1. avgusta.

Optuženi je 23. juna predao formalni zahtjev za imenovanje branilaca, a sekretar Džon Hoking očekuje da mu se odobri dodatnih mjesec dana, kako bi provjerio kvalifikacije i podobnost advokata koje je Mladić predložio za svoje zastupnike. U podnesku sekretara ne spominju se imena advokata koje je Mladić predložio, javlja SRNA.

Advokat Miloš Šaljić, koji je bio na listi branilaca, uz ruskog advokata Aleksandra Mezjajeva, koju je predložio general Mladić, rekao je da se Mladić sutra neće pojaviti na nastavku suđenja, jer nije odobrena njegova lista branilaca.

On je rekao da najvjerovatnije neće moći da brani generala Mladića pred Haškim tribunalom, jer ne govori engleski jezik koji je zvanični jezik Tribunala, što je jedan od uslova koje branilac mora da ispunjava.

S obzirom da ne govorim engleski jezik, očekujem da će oni odbiti sadašnju listu pa ćemo onda mi da nudimo novu“, rekao je Šaljić.

Ukoliko general Mladić sutra ne budu želio da se izjasni o optužnici, u njegovo ime će biti uneseno da se izjasnio da se ne osjeća krivim. Haški optuženik Mladić uhapšen je 26. maja u Srbiji, a 31. maja je prebačen u Haški tribunal.

U Hagu će sutra biti nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću. U ovom predmetu je u petak počelo saslušanje zaštićenog svjedoka KDZ-531 na sjednici zatvorenoj za javnost, što su najviše mjere zaštite koje tribunal predviđa za svjedoke.

Optužba je najavila da će iduće sedmice u ovom predmetu saslušati četiri nova svjedoka – zaštićenog svjedoka KDZ-240, svog vještaka Kristijana Nilsena, nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca u veslanju Isaka Gašija, koji je na ranijim svjedočenjima opisao stradanja muslimana i Hrvata zatočenih u logoru “Luka” u Brčkom i nekadašnjeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) i ratnog Predsjedništva u Brčkom Đorđa Ristanića.

Za srijedu, 6. jula, zakazano je prvo pojavljivanje Vojislava Šešelja pred sudom u trećem postupku za nepoštivanje suda.

Protiv lidera Srpske radikalne stranke trenutno se pred tribunalom vodi postupak zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, od 1991. do 1994. godine, a za nepoštivanje suda optužen je po treći put zato što, suprotno nalozima sudskog vijeća, nije uklonio povjerljive informacije sa svog ličnog websitea.

Povjerljive informacije koje je Šešelj objavio uključuju tri knjige čiji je on autor i pet povjerljivih podnesaka koje je on podnio u okviru glavnog postupka i u dva prethodna postupka za nepoštivanje suda. Ove knjige i podnesci sadrže povjerljive informacije o više zaštićenih svjedoka koji su svjedočili u glavnom postupku.

Na kraju prvog suđenja za nepoštivanje suda, Šešelj je osuđen na 15 mjeseci zatvora, a donošenje presude po drugoj optužnici očekuje se uskoro.

Izvođenjem dokaza optužbe, sutra će biti nastavljeno suđenje generalu VRS Zdravku Tolimiru po optužnici za genocid u Srebrenici i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS i bio je neposredno odgovoran generalu Mladiću.

Na suđenju prvom ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu dokazni postupak nastavlja odbrana. Stanišić i Župljanin terete se za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Dokazni postupak odbrane nastavlja se i u predmetu protiv bivših šefova Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji se terete za učešće u progonima nesrpskog stanovništva sa područja Hrvatske i BiH.

Prema rasporedu rada tribunala, u petak će biti održana statusna konferencija u predmetu protiv Milana i Sredoja Lukića, koji su u julu 2009. proglašeni krivim za zločine nad muslimanima u Višegradu 1992. godine. Milan Lukić je osuđen na doživotni zatvor, a njegov rođak Sredoje na 30 godina zatvora. Očekuje se da sudije zakažu datum početka žalbene rasprave u ovom predmetu.

 

Srna/Informer.ba

 

 

Srna/Informer.ba