Izdvojeno Region Vijesti

Mladićeva porodica traži prebacivanje u bolnicu i ljekare iz Rusije

Sin haškog optuženika Ratka Mladića Darko izjavio je danas da je njegov otac u jako lošem, “zabrinjavajućem stanju”, i da će porodica tražiti da ga prebace u Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu, te da ga pregleda “nezavisan tim ljekara”.

“Prepoznao nas je”, rekao je Darko Mladić, koji je s majkom Bosiljkom danas proveo skoro dva sata u posjeti svom ocu, kojeg, kako kaže, nije vidio više od deset godina.

Opisujući zdravstveno stanje Ratka Mladića, on je odbacio kao netačne tvrdnje da su informacije o lošem stanju taktika odbrane i dodao da se već konsultirao s ljekarima iz Rusije da dođu i prisustvuju “nezavisnom pregledu”.

“Otežano komunicira, desna ruka mu je skoro oduzeta jer ne može da se služi prstima i nema osjećaj u desnoj strani tijela”, kazao je Darko Mladić, javio je Tanjug.

On je napomenuo da ne zna koju terapiju koristi njegov otac, koji mu je tokom razgovora rekao su mu sinoć urađeni pregledi srca i snimak mozga – koji je pokazao da ima dva ožiljka od moždanih udara.

Darko Mladić nije želio da komentira dugogodišnje skrivanje oca, kao ni predstojeći proces u Haškom tribunalu.

Stav Ratka Mladića, prema riječima njegovog sina, jeste da nije kriv za zločine za koje ga Tribunal tereti, ali ne zna da li će biti u prilici da to dokaže.

Darko Mladić se nada se da će mu istražni sudija odobriti da i sutra posjeti oca.

 

Fena/Informer.ba