BiH Izdvojeno Vijesti

Mladićeva presuda bit će dostavljena Dodiku

Nakon što je vijeće suda u Parizu 14. marta ove godine donijelo presudu po tužbi porodice Kovač iz Foče, prema kojoj su nekadašnji lideri Republike Srpske Radovan Karadžić i Biljana Plavšić odgovorni za ratne zločine u BiH te da tužiteljima trebaju isplatiti tačno 201.500 eura odštete i pripadajuće kamate, u toku je prevođenje presude koja će biti dostavljena na adrese spomenutih ratnih zločinaca u Hagu i Beograd!

Potvrđujući ovu informaciju francuski advokat bosanskog porijekla Ivan Jurašinović, koji je zastupao porodicu Kovač, kazao je za “Avaz” da će presuda biti dostavljena i komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću! On se smatra strankom u ovom postupku jer su ga Kovači, također, tužili kao i Momčila Krajišnika. Dok se francuski sud proglasio nekompetentnim za Krajišnika, za zločinca Mladića zatražio je “dodatne dokaze”.

Budući da je Mladić u bijegu, a u skladu s procedurama koje predviđa francuski zakon, presuda će biti dostavljena na njegovu posljednju poznatu adresu, odnosno u Ured predsjednika Republike Srpske.

Na ovaj način će presuda iz Francuske doći u ruke aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika! Jurašinović je objasnio da će nakon eventualne žalbe odgovornih započeti procedura naplate odštete iz imovine Karadžića i Plavšić, a kasnije eventualno i Mladića, ukoliko sud na osnovu dodatnih dokaza osudi i njega.

Ako se odšteta ne bude mogla naplatiti od Karadžića i Plavšić, morat će je platiti Republika Srpska, koja uživa plodove njihovog djelovanja. Ukoliko i oni to odbiju, francuski advokat će pokrenuti tužbu protiv manjeg bh. entiteta radi ostvarenja prava njegovih branjenika.

 

informer.ba