Izdvojeno Svijet Vijesti

Mladiću obavljen ljekarski pregled u Hagu

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić proveo je prvu noć u zatvoru UN u Hagu, gdje ga je pregledao ljekar, saopšteno je iz Tribunala.

“Ljekarski pregled obavljen je u skladu sa propisima”, rekla je Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala, piše list “Brisbane times”.

Na pitanje o prvoj noći koju je Mladić proveo u zatvoru ona je odgovrila  da neće davati  izjave u vezi sa  njegovim ličnim stanjem.

Ona kaže da ne zna da li se bivši general nakon što je sinoć dopremljen u Hag sastao sa advokatom, dodajući da je “tek stigao i tek treba da izabere advokata”.

Mladić će imati priliku da izabere pravnog zastupnika sa liste akreditovanih advokata Tribunala, dodala je ona.

Jelačićeva nije mogla da potvrdi izvještaje da će se Mladić prvi put pojaviti pred tročlanim sudskim vijećem u petak.

Ambasador BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić posjetila je Mladića u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningnu.  “Izgedao je sasvim dobro. U dobrom zdravstevnom stanju, fokusiran i racionalan. Defintvno je razumio sve što mu je rečeno”, ocijenila je  ona.

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je 26. maja u vojvođanskom selu Lazarevu nadomak Zrenjanina.

Mladić je  sinoć izručen  u Haj, gdje je sinoć proveo prvu noć u izolaciji.

Sud u Srbiji juče je odbacio žalbu Mladića protiv izručenja u Hag naosnovu lošeg zdravstvenog stanja i saopštio da je bivši general VRS zdravstveno sposoban da izađe pred sud.

 

Informer.ba