Region Udarno Vijesti

Mladiću penzija 900€, čeka ga 47000

Juče uhapšeni haški optuženik Ratko Mladić ostvaruje pravo na starosnu penziju u iznosu od 89.470,19 dinara, saznaje B92 u Ministarstvu odbrane.

Mladiću je, inače, profesionalna služba prestala 28. februara 2002, a pravo na penziju je ostvario od 1. marta iste. godine od kada mu i teče isplata penzija.

Isplata penzije Ratku Mladiću se vršila preko ovlašćenih lica Bosiljke Mladić, Darka Mladića, Branislava Puhala i Blagoja Govedarice, navode u ministarstvu za B92.

Inače, Ratko Mladić nije lično primio rješenje o penzionisanju već je dostavnicu o prijemu rješenja potpisao njegov sin Darko.

Kako kažu u ministarstvu za B92, Fond SOVO je 22. decembra 2005. pozvao Darka Mladića da dostavi novo punomoćje-ovlašćenje koje bi bilo ovjereno u sudu kako bi Fond mogao da postupi po istom a u vezi isplate budućih penzija njemu kao punomoćniku.

S obzirom da Darko Mladić nije dostavio punomoćje, nisu se stekli uslovi za isplatu penzije za decembar 2005. godine, navode u ministarstvu.
Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (SOVO) je, shodno Zakonu o mjerama prema imovini lica optuženih za ratne zločine pred Međunarodnim tribunalom koja se nalaze u bjekstvu, obustavio isplatu penzije Ratku Mladiću, odnosno ona se uplaćuje na račun depozita i na tom računu se zaključno sa 30. aprilom ove godine nalazi 4.731.560,50 dinara.

Tadić: Kriv ili ne, Mladiću sleduje penzija

Inače, predsednik Srbije Boris Tadić je ranije izjavio da će Mladić primati penziju, čak i ako bude osuđen za ratne zločine za koje ga tereti Haški tribunal. “Čak i kad bi Ratko Mladić sada bio osuđen za ratne zločine, članovi njegove porodice imali bi pravo na penziju Bivši general ima zakonsko pravo na to, kao i svaki drugi oficir vojske bosanskih Srba, i to pravo se ne može ukinuti”, izjavio je Tadić.

Inače, Ratko Mladić je tokom saslušanja danas tražio da mu se vrati penzija. Mjeru o zamrzavanju isplate penzije Ratku Mladiću može svojim rešenjem da ukine nadležni istražni sudija, čime bi se, uz dostavljanje punomoćja-ovlašćenja, stekle pretpostavke za isplatu penzije Ratku Mladiću.

 

Informer.ba