Ekonomija Izdvojeno Vijesti

MMF: BiH tone u novu recesiju

BiH bi mogla naredne godine da potone u novu recesiju, koja bi sa sobom donijela nova otpuštanja i smanjenja primanja, tvrdi šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Costas Christou.

On je naveo da je MMF snizio prognoze ekonomskog rasta BiH u ovoj godini na 1,7, a u narednoj na samo 0,7 posto, te napomenuo da je ova prognoza veoma nesigurna i da postoji veliki rizik da bude dodatno snižena.

Ekonomski izgledi BiH oslabili su, i oporavak, koji je počeo sredinom prošle godine slabi. To je u skladu sa dešavanjima u regionu i ostatku Evrope. Kao rezultat toga revidirali smo naše procjene rasta za BiH, ali su one i dalje neizvjesne“, rekao je Christou.

On smatra da će smanjenje rasta ekonomije BiH ili njeno slabljenje uticati na radna mjesta i na plate u BiH. Prema njegovom mišljenju, odgađanje u formiranju vlasti, kao i uopšte nestabilna politička situacija utiču na usporavanje ekonomskog rasta.

Ne vidimo jedan glas među političarima u BiH. To je nešto što je urgentno potrebno. Predstavnici vlasti u BiH moraju hitno da sjednu zajedno i vide šta je njihov odgovor na ove teškoće koje su na vidiku“, naveo je Christou.

Istakavši da se posljednja godina oporavka u BiH desila zahvaljujući vanjskom sektoru i povećanju izvoza, Christou je naglasio da nije bilo promjena u domaćoj potražnji i da je potrošnja ostala mala, jer nije bilo rasta plata niti su kreirana radna mjesta.

Christou je ocijenio da će stanje u ekonomiji BiH zavisiti od toga šta će se narednih nekoliko mjeseci dešavati u evrozoni, te najavio da će MMF u narednih nekoliko nedjelja izaći sa novom prognozom rasta zemalja evrozone za 2012. godinu, te da će se onda na bazi toga vidjeti šta čeka BiH.

Srna/Informer.ba