Politika Vijesti

MMF: Reforme kasne, ponovo razmotriti aranžman vrijedan 1,2 milijarde eura

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da zbog velikog kašnjenja u ispunjavanju uslova cijeli aranžman sa BiH vrijedan 1,2 milijarde eura mora biti ponovo razmotren, izjavio je za rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu Milan Cuc.

Govoreći o stand bay-aranžmanu, on je naglasio da su ostvareni rezultati različiti još od posljednjeg pregleda u oktobru 2010. godine.

“Jasno nam je da je vladama potrebno više vremena da formulišu svoje prioritete i zbog toga je program na čekanju. Imajući u vidu značajno odgađanje, budućnost cijelog programa treba razmotriti”, rekao je Cuc i dodao da je na vlastima da kažu žele li nastavak razgovora koji bi vodili ka daljoj finansijskoj podršci od MMF-a.

Cuc upozorava i da će se bilo kakvo usporavanje globalnog ekonomskog oporavka odraziti i na BiH, pri čemu politička situacija nije nimalo ohrabrujuća.

Na pitanje suočavali se svijet sa opasnošću nove recesije i kako će se sve odraziti na BiH, Cuc je rekao da “iako MMF nije predvidio recesiju sa duplim dnom, postoji zabrinutost”.

“Nedavne turbulencije na finansijskom tržištu, povećale su nesigurnost u globalni oporavak, a novi podaci pokazuju slabiji ekonomski rast ove i naredne godine u odnosu na predviđanja“, rekao je Cuc za “Dnevni avaz” i dodao da BiH ima malu i otvorenu ekonomiju i ne može biti potpuno zaštićena od promjena u međunarodnoj ekonomiji.

Prema njegovim riječima, bilo koje usporavanje u globalnom oporavku uticaće i na BiH – oslabiće rast izvoza i mogućnost investiranja.Ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta mogli bi biti zaustavljeni, a javne finansije mogu, takođe, biti pod pritiskom, ako oslabi prikupljanje poreza.

Cuc je naglasio da teška politička situacija ne pomaže domaćoj ekonomiji, produžena nesigurnost obeshrabruje strane investicije, a nedostatak političkog konsenzusa odgađa neophodne fiskalne i strukturalne reforme.

On je naglasio da je od najvećeg značaja zadržavanje valutnog odbora i veze KM sa eurom.

“Obaranje vrijednosti marke nije rješenje za domaće ekonomske probleme. Naprotiv, to bi samo pogoršalo situaciju. U ovim okolnostima bilo bi veoma destabilizujuće. Promjena vrijednosti KM bila bi uznemirujuća ekonomski i socijalno”, upozorio je Cuc.

 

Srna/Informer.ba