Svijet Udarno Vijesti

Moamer Gadafi: Zemlje trećeg svijeta čeka ista sudbina

Svrgnuti libijski lider Moamer Gadafi izjavio je danas da lidere zemalja u razvoju koji su priznali libijski Nacionalni prelazni savjet čeka ista sudbina kakva je zadesila njegov režim.

“Ukoliko sila međunarodnih snaga daje legitimitet, onda neka se pripreme vladari u zemljama trećeg svijet“, poručio je Gadafi u novoj audio-poruci. Njega su sa vlasti svrgnuli pobunjenici uz pomoć i vazdušnu podršku NATO-a.

Reuters je dobio Gadafijevu audio poruku od sirijske televizije Araj, ali nije poznato kada je snimak napravljen.

“Onima koji su priznali ovaj savjet poručujem da se pripreme za stvaranje prelaznih savjeta nametnutih od stranih vojnih sila, koji će vas smijeniti jednog po jednog”, poručio je Gadafi.

On je pozvao Libijce da mirno i masovno izađu na ulice kao znak protesta i dodao da su uslovi u Libiji “nepodnošljivi”.

“Pozivam libijski narod da u milionima izađe na trgove, u svim gradovima, selima i oazama. Krenite mirno, budite hrabri, uzdignite se, podignite u nebo našu zelenu zastavu”, rekao je Gadafi.

On je doveo u pitanje legitimnost privremenih vlasti u Tripoliju i naglasio da libijski narod njih nije ni birao, niti imenovao.

Svrgnuti pukovnik je u bjekstvu od kada su snage prelaznog savjeta zauzele glavni grad Tripoli 23. avgusta. U ovom trenutku nije poznato gdje se Gadafi nalazi sa svoja dva sina.

Prelazni savjet je usmjerio potragu za Gadafijem na pustinjsku oblast uz granice sa Nigerom i Alžirom.

Srna/Informer.ba