BiH Politika Udarno Vijesti

Moguća blokada u Predsjedništvu

Nacrt budžeta BiH za 2013, koji će sutra razmatrati Vijeće ministara BiH, najvjerovatnije će dobiti podršku, ali je neizvjesno da li će podršku dobiti i u Predsjedništvu BiH, koje, po Ustavu BiH, Prijedlog budžeta šalje parlamentu.

Naime, Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, član je SDA, stranke koja je otišla u opoziciju zato što je odbila da prihvati budžetski okvir do 2015. godine, na osnovu kojeg je napravljen ovaj nacrt.

S druge strane, Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, napustio je SDP iz protesta što je Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, pokrenuo proces dogovaranja koji je, između ostalog, doveo do usvajanja budžetskog okvira.

Nataša Krsman, portparol Ministarstva finansija i trezora BiH, istakla je da je budžet u zakonskom roku upućen Vijeća  ministara, koji treba da ga proslijedi u Predsjedništvo, koje ga u formi prijedloga upućuje parlamentu. Dodala je da je nacrt u skladu sa dogovorenim globalnim fiskalnim okvirom i ima obezbijeđena sredstva za normalno funkcionisanje svih institucija, uključujući i sredstva za popis stanovništva, koji se održava naredne godine.

Iz sva tri kabineta u Predsjedništvu dobili smo oprezne i suzdržane komentare. Dženan Selimbegović, Izetbegovićev portparol, rekao je da o budžetu još nije bilo govora.

Naredna sjednica Predsjedništva je u srijedu. Ne vjerujem da će tada biti na dnevnom redu, ali kad bude, onda ćemo imati stav. Budžet je suviše ozbiljna stvar da se o njemu olako govori”, rekao je Selimbegović.

Damir Bećirević, Komšićev savjetnik, bio je misteriozniji u svojoj izjavi iako se ni on nije želio decidno izjasniti.

O tome još nismo razgovarali. Kad dođe ta tema na dnevni red, tada ćemo odlučiti. Ali, nikad se ne zna. Sve je moguće“, rekao je Bećirević.

Đorđe Latinović, savjetnik za medije u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića, takođe ističe da će se o tome razgovarati kada dođe na dnevni red.

Kako će ko glasati, vidjećemo kad budžet dođe. Potrebno je da ga podrže barem dvojica članova“, rekao je Latinović.

Konkretniji je bio Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je dao naslutiti da SDA neće prihvatiti budžet.

Mi smo rekli i prošli put kad je bila ta priča da se budžet ne može dogovarati preko telefona. Tako volšeban i neozbiljan odnos spram tako ozbiljnih državnih dokumenata kod nas ne može proći. Na takav način se ni sinu džeparac ne određuje, kako oni rade. Ovakvim okvirom koji je dogovoren smanjen je prostor za funkcionisanje državnih institucija, a sužen je prostor i aktivnijih reformskih procesa koji proizlaze iz dogovora da BiH ide ka NATO i EU“, rekao je Zukić.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, smatra da će budžet ipak proći Predsjedništvo BiH.

Može se očekivati, kad su mnoge ključne stvari dogovorene između lidera, da će i budžet biti potvrđen u parlamentu i to po hitnom postupku. Svi koji pokušaju da opstruišu mislim da će biti izloženi napadima sa svih strana i ne vjerujem da će se iko usuditi da to blokira, pa čak i u Predsjedništvu“, istakla je Majkićeva. Podsjetila je da je prvi put budžet upućen u Vijeće ministara na vrijeme i u zakonskim okvirima.

Nema mnogo dilema zato što je on rađen na principu dokumenta okvirnog budžeta koji je usvojen do 2015. godine. Institucije tačno znaju kojom sumom raspolažu“, istakla je ona.

I Mehmed Bradarić, poslanik SDP-a, smatra da zbog dobre atmosfere dogovaranja koja je stvorena niko neće biti nerazuman da blokira.

Lično poznajem te ljude (u Predsjedništvu) i vjerujem da su moralni. Bilo bi mi teško povjerovati da bi se neko usudio zarad ličnih razloga ili političkih kalkulacija glasati protiv. Ukoliko to urade, to će biti njihova sramota“, zaključio je on.

Prema dogovorenom okviru, budžet bi iznosio oko 950 miliona maraka, a ukoliko bi zaista došlo do blokade u Predsjedništvu BiH, Vijeće  ministara ima mogućnost da aktivira privremeno finansiranje, prema kojem bi budžet u prvom kvartalu bio na nivou izvršenja iz prvog kvartala 2011. godine.

Nezavisne/Informer.ba