BiH Vijesti

Moguće poskupljenje RTV takse u BiH

Odbor Javnog RTV sistema BiH na narednoj sjednici će razmatrati mogućnost poskupljenja RTV takse u BiH, a Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) već je upućen zahtjev da svi telekom operateri moraju naplaćivati ovaj porez.

U RAK-u je potvrđeno da su 2. septembra dobili zahtjev od tri javna emitera u BiH, te koordinatora za uspostavu Korporacije da u naplatu RTV takse, osim “M:tela”, “BH Telecoma” i HT Mostar, bude uključeno i desetak ostalih telekom operatera.

“Postoji praksa da manji telekom operateri privlače pretplatnike tako što im obećavaju da preko njih nemaju obavezu da plaćaju RTV taksu. U zakonu stoji da u vrijeme prve dozvole javnih emitera svi telekom operateri u BiH imaju obavezu da naplaćuju RTV taksu, jer to je porez na RTV prijemnike”, rekao je Zdravko Šavija, koordinator za uspostavu Korporacije.

Prema procjenama javnih emitera visina RTV takse trebalo bi da bude 11 ili 12 KM, a sada je 7,15 KM

Javni emiteri u BiH imali su ugovor sa tri telekom operatera da naplaćuju RTV taksu, a nakon što je on istekao ove godine, dogovoreno je da naplata bude nastavljena, ali da budu uključeni i mali operateri.

U Odboru Javnog RTV sistema BiH nisu zadovoljni procentom naplate RTV takse, ali ni njenom visinom, jer pretplatnici mjesečno plaćaju 7,15 KM uz svoje telefonske račune, pišu Nezavisne novine.

Prema procjenama javnih emitera visina RTV takse trebalo bi da bude 11 ili 12 KM, jer u zemljama regiona ovaj porez iznosi oko 30 KM.

Marija Putica, član UO BHRT-a, smatra da ne treba povećavati iznos RTV takse dok ne bude povećan procenat naplate, ali i dok zakonski ne bude omogućena prinudna naplata u FBiH, kao što to je regulisano u RS.

“Ako bismo povećali iznos RTV takse, onda bismo kaznili redovne platiše. Imate situaciju da u RS naplata RTV takse raste, a u FBiH opada tamo gdje se naplaćuje putem ‘BH Telecoma’, dok se skoro ni ne plaća preko HT Mostar. Tako bi pretplatnici iz RS najviše finansirali Javni RTV sistem, dok bi drugi izbjegavali svoju zakonsku obvezu”, kazala je Putica.

Parlament FBiH nikada nije usvojio zakonske izmjene koje bi omogućile prinudnu naplatu RTV takse jer nije bilo podrške hrvatskih delegata koji se ne slažu sa načinom uspostave Javnog RTV sistema i traže osnivanje kanala na hrvatskom jeziku.

 

Informer.ba