BiH Izdvojeno Vijesti

Moguće povlačenje bh. vojnika iz Afganistana

Misija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Afganistanu će biti produžena za sedam, umjesto 14 mjeseci, s obzirom na to da se u toj zemlji stanje svakodnevno pogoršava, kazao je na današnjoj pres konferenciji nakon sjednice Predsjedništva BiH Nikola Radmanović, član Predsjedništva BiH.
Zaštita vojnika

Prema informacijama koje smo dobili, situacija u Afganistanu se pogoršava, i shodno tome usaglasili smo se da ne donosimo odluku o produženju misije za još dvije rotacije, već za sada samo za jednu, kako bi se u tom periodu mogli dobiti podrobniji izvještaji te se mogla donijeti konačna odluka o eventualnom povlačenju ili pak produženju. U periodu od 14 mjeseci koliko je trebalo trajati produženje, povlače se i neke zemlje koje su članice NATO-a, tako da je ovo pitanje potrebno razmotriti kako unutar BiH, tako i sa predstavnicima NATO-a, naglasio je Radmanović dodavši da je Predsjedništvo ovu odluku donijelo radi zaštite bh. vojnika.

Na pitanje da li je moguće da BiH donese odluku o povlačenju svojih snaga iz Afganistana, Radmanović je kazao da nije nemoguće da se to desi, ali samo ukoliko situacija u Afganistanu bude nalagala takvu odluku.

O nadležnostima Ministarstva odbrane BiH, odnosno o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH nije bilo razgovora na sjednici Predsjedništva, jer, kako je naveo Radmanović članovi nemaju usaglašen stav. S druge strane, donesena je odlukao uništavanju opasne i nesigurne municije, a radi se o uništavanju 167.700 metaka kalibra 20mm.

To je učinjeno u skladu sa ranijom odlukom Predsjedništva BiH da se sva opasna municija uništava, ali u skladu sa našom konačnom odlukom u kojem će se to obimu raditi i koja vrsta municije, objasnio je Radmanović.

Iako sjednici nisu prisustvovali ni ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija niti njegova zamjenica Ana Trišić – Babić, a što nalaže Poslovnik, Predsjedništvo je ipak raspravljalo o tačkama dnevnog reda koje se odnose na MVPBiH. Radmanović je kazao kako su obaviješteni da oni nisu sjednici mogli prisustvovati zbog službenog puta.

Bez zajedničkog stava

Cijeneći hitnost određenih pitanja, kao što su davanje agremana za koje je besmisleno da čekaju, odluke smo donijeli i pored toga što oni nisu bili tu. Također, donijeli smo i odluku o učešću delegacije BiH na na 67. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, koju će predvoditi Bakir Izetbegović. Iz ministarstva nam nije dostavljena ni platforma za nastup na sjednici koja je trebala biti dostavljena, i zatražili smo od ministarstva da platformu dobijemo do odlaska na sjednicu, istakao je Radmanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li će se Predsjedništvo BiH, kako je to od njega nedavno zatražio Lagumdžija, uključiti sa svojim prijedlogom ustavnih rješenja za provedbu presude Sejdić-Finci, Radmanović je kazao kako nije obaveza Predsjedništva BiH da razmatra stav bilo koje političke partije.

Pojasnio je da oko eventualnih rješenja nemaju jedinstveno mišljenje te da je njegov lični stav da “se sve aktivnosti vezane za reformu ustava moraju odvijati u Parlamentu BiH. Također, nije optimista niti da će se sva pitanja brže rješavati nakon oktobarskih lokalnih izbora jer je pitanje da li BiH uopće može ili zna da riješi nešto što joj je obaveza.

Također, donesene su odluke za pokretanje potpisivanja sporazuma o izručenju počinitelja teških krivičnih dijela sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom te obnovu istog sporazuma s Makedonijom. Ovi sporazumi se ne odnose na ratne zločine.

Oslobođenje/Informer.ba