BiH Vijesti

Mogući sukobi navijača u Hercegovini i Srednjoj Bosni, policija u pripravnosti

U BiH je ovog petka policija, kako kažu, u visokom stepenu pripravnosti. Nokautira li Hrvatska u Istanbulu Tursku, a Bosna i Hercegovina u Zenici Portugal, i Hrvati i Bošnjaci će izaći na ulice slaveći i mogući su incidenti, kao što su mogući i u slučaju poraza obje reprezentacije.

Svaki fubalski susret, pa i onaj između Hrvatske i Turske, u nacionalno podijeljenoj državi znači rizik. Policijske uprave Mostara, Stoca, Čapljine, Rame, Uskoplja, Bugojna, Viteza, Busovače, Travnika…, na svojim kartama već danima zaokružuju zone na kojima bi se navijačka histerija mogla pretvoriti u pravi međunacionalni sukob.

Još je policiji u svježem sjećanju tursko-hrvatski obračun u centru Beča, nakon kojeg su sve do jutarnjih sati huligani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti rušili u BiH sve pred sobom. Samo u Mostaru, Stocu i Čapljini tada je povrijeđeno dvadeset policajaca, koji su intervenisali kako bi razdvojili sukobljene navijačke grupe, prenosi Sportin.net.

Crvenim olovkama policijski komandiri povlače linije razdvajanja, kako opet ne bi bilo krvi, što bi danas u potpuno disfunkcionalnoj državi moglo imati puno veće posljedice nego što je imalo u junu 2008. godine. Toga su svjesni u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, u kantonu u kojem nacionalne strasti dolaze najviše do izražaja. Oni su sa bezbjednosnim pripremama počeli još prije dva dana.

“Poduzeli smo sve sigurnosne mjere da zbog utakmice Hrvatska – Turska ne dođe do kakvih nereda”, tvrdi Amir Begić, direktor kantonalne policije, koja zbog stalnih obračuna navijača ima najveće iskustvo u Evropi u prevenciji navijačkog huliganstva.

Gotovo hiljadu pripadnika specijalne policije i redovnih policijskih snaga biće cijelu noć raspoređeno na strateškim tačkama od Stoca, Čapljine i Mostara do Rame i Prozora. Identične bezbjedosne mjere preduzeće i njihovi policijske kolege u Srednjobosanskom kantonu.

“Nadziratćemo sve kritične tačke, kao i objekte i lokacije gdje će se te utakmice pratiti”, tvrdi Safor Baračija, portparol direktora policije.

 

Informer.ba