Svijet Udarno Vijesti

Mohmad Kazae: Iran neće oklijevati ukoliko bude napadnut

Iran je uložio i zvaničan protest UN zbog prošlonedjeljne izjave francuskog predsjednika Nikole Sarkozija i naglasio da ima legitimno pravo da djeluje u samoodbrani u slučaju bilo kakvog napada.

Nikola Sarkozi je 31. avgusta izjavio da iranske “nuklearne i balističke ambicije predstavljaju narastujuću prijetnju koja bi mogla da vodi preventivnom napadu na iranske ciljeve, što bi moglo da isprovocira veliku krizu koju Francuska želi da izbjegne po svaku cijenu“.

Francuski predsjednik tada nije naveo koja bi zemlja mogla pokrenuti takav napad, ali je ranije pisano da Izrael, možda uz pomoć SAD, razmatra mogućnost bombardovanja iranskih nuklearnih objekata ukoliko se utvrdi da Teheran spreman da izradi nuklearno oružje.

Ambasador Irana u UN Mohmad Kazae je, u pismu upućenom liderima svjetske organizacije, istakao da njegova zemlja “neće oklijevati da djeluje u samoodbrani da bi odgovorila na napad protiv iranskog naroda“, prenijela je agencija Frans pres.

Iran će preduzeti odbrambene mjere kako bi se zaštitio”, navodi Kazae u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i Savjetu bezbjednosti u kome je jedna od stalnih članica i Francuska.

On je dodao da je Iran duboko zabrinut i da oštro osuđuje ove Sarkozijeve “zapaljive” izjave koje predstavljaju neosnovane optužbe.

Iran je među državama koje odbacuju i protive se upotrebi svakog tipa oružja za masovno uništenje, uključujući i nuklearno. Ponavljam da stav moje vlade da Iran ne namjerava da napadne nijednu drugu državu“, izjavio je Kazae.

 

Srna/Informer.ba