Svijet Udarno Vijesti

Molila ljekare da je ne liječe jer je previše bolno, umrla u 13-oj

Jedna 13-godišnja djevojčica donijela je najhrabriju odluku u svom kratkom životu – odlučila je da moli ljekare da okončaju liječenje raka od kog je bolovala, znajući da će je to odvesti u smrt. Od druge godine, Velšanka Li-Bet Richards borila se sa rijetkim oblikom raka – Vilmsovim tumorom.

Već tada joj je standardna terapija zračenjem teško padala, ali roditelji i ljekari nisu mogli drugačije da joj pomognu. Zato je ona odlučila da živi punim plućima. Čak je u periodu kada se osjećala nešto bolje upoznala svoje heroje – fudbalere Franka Lamparda and Johna Teria iz Chelsea. Srela je i u bolnici Catherine Jones Zitu i Michaela Douglasa u Velsu u kojoj se neko vrijeme liječila.

Li-Bet borila se punih pet godina, kada su njeni roditelji Ketrin i Mark saznali da nema nade da se njena bolest može izliječiti. Vilmsov tumor napada bubrege i od njega boluje svega 70 djece u Velikoj Britaniji. Vilmsova bolest je rijedak oblik kancera bubrega koji pogađa djecu mlađu od pet godina. Otkrio ga je njemački hirurg Maks Vilijams i smatra se da nastaje dok je beba još u utrobi majke od ćelija zaduženih za razvoj bubrega. Preživljava 80 do 90 odsto oboljelih.

Simptomi su oticanje stomaka, groznica i grčevi, zatim krv u urinu, anemija, gubitak tjelesne mase i groznica. Tretmani su isti kao za sve druge oblike tumora – operacija, hemioterapija i zračenje, sa ili bez nekih od tih elemenata. U osmoj godini Li-Bet prvi put je sama zamolila ljekare da prekinu liječenje jer više nije mogla da ga podnese. Njena majka je tada rekla da bi više voljela da njeno dijete ima nekoliko lijepih mjeseci života, nego godine provedene u bolu.

Međutim, ljekari su smatrali da je protivno zakonu prekinuti terapiju zračenjem i čak roditeljima prijetili sudom u slučaju da ispoštuju djevojčicinu odluku. “Bila sam šokirana kada su nam doktori rekli da nemamo izbora i da će, ako bude potrebo, angažovati službu za zaštitu djece”, kaže Ketrin Richards, koja je rodila četvoro djece.

Slučaj nikada nije dospio na sud, a doktori su nastavili sa tretmanima. Sve je, međutim, bilo uzalud. Li-Bet je umrla prošle nedjelje u 13. godini u porodičnoj kući u Velsu. “Ona je bila jedna veoma jaka i pozitivna dama”, kazao je porodični prijatelj na sahrani. “Bila je veoma mudra za svoje godine i imala je sjajan smisao za humor. Nije se bojala smrti. Imala je zarazno pozitivnu energiju i svi koji su je upoznali bili su očarani njenom ličnošću”.

 

B92/Informer.ba