Svijet Udarno Vijesti

Monah iz Engleske davao dječaku pola funte poslije svakog silovanja

Richard Vait (66), monah iz Engleske, osuđen je juče na kaznu od 5 godina zatvora zbog pedofilije, nakon što je više od dvije decenije izbjegavao pravdu jer su monaške vlasti i roditelji jednog od dvojice zlostavljanih dječaka zataškavali slučaj.

Kako prenosi „Dealy Mail“, Vait, benediktinski monah, zlostavljao je djecu dok je predavao geografiju u jednoj od vodećih katoličkih škola „Downside“.

Nakon što je zlostavljao 12-godišnjeg dječaka, Vait je opomenut zbog svog ponašanja, a umijesto da obavijesti policiju, iguman manastira koji se nalazi u sklopu škole mu je zabranio da predaje mlađim učenicima, ali je Vait zlostavljao još jednog dječaka istog starosnog doba, 1988. i 1989. godine.

Vait je novu žrtvu seksualno dodirivao i primoravao je na seks, nakon čega bi mu svaki put davao pola funte, a cijeli zločin je otkriven kada su učenici iz druge škole primijetili da se dječak čudno ponaša, nakon čega im je priznao odakle mu taj novac.

Međutim, čak ni tada nije kontaktirana policija, iako je i sam Vait priznao upravniku škole šta je uradio, nakon čega je razriješen profesorske dužnosti i narednih 20 godina je proveo u monaškim zajednicama širom zemlje.

Cijeli slučaj je dospio na sud tek kada su policajci pronašli u školi izvještaj o dijelima Vaita, tokom istrage koju su sprovodili protiv drugog profesora koji je bio optužen za pornografiju, nakon čega je drugi dječak svedočio o zlostavljanju.

 

Informer.ba