Svijet Udarno Vijesti

Monsinjor 007 uvodi red u Vatikanu

Vatikan uvodi nove mjere bezbjednosti poslije curenja povjerljivih informacija iz Svete stolice, u pokušaju da spriječi izbijanje sličnog skandala.

Zaposlenima i sveštenstvu u Vatikanu biće tako izdate lične isprave s mikročipom koji će omogućiti praćenje njihovog kretanja, prenosi britanski “Telegraf”.

Još oštrije mjere kontrole već su uvedene za sve one koji traže pristup arhivama ili dosijeima Vatikana.

Pristup dijelu Vatikana u kojem se nalazi rezidencija pape Benedikta XVI, kao i kancelarijama njegovih saradnika, potpuno je onemogućen svima koji nemaju strogo odobrene dozvole.

Za uvođenje novih bezbjednosnih procedura, koje će početi da se sprovode od 1. januara, zadužen je slovenački sveštenik Mitja Leskovar, kontraobaveštajni stručnjak s nadimkom “Monsinjor 007”.

Hiljade pripadnika sveštenstva i zaposlenih u Vatikanu biće obuhvaćeno novim pooštrenim mjerama kontrole.

Najava uvođenja novih mjera objavljena je pošto je Klaudio Šarpeleti, kompjuterski stručnjak osuđen za pomaganje bivšem papinom batleru Paolu Gabrieleu u pribavljanju povjerljivih informacija, odustao od žalbe na presudu.

Šarpeleti je osuđen u novembru za pomaganje Gabrieleu, takođe osuđenom za krađu povjerljivih dokumenata i njihovo dostavljanje jednom italijanskom novinaru, u skandalu koji je uzdrmao Vatikan početkom godine.

Nezavisne/Informer.ba