BiH Udarno Vijesti

Monstrum s Grbavice: ”Gdje su Turci da ih koljemo?”

U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko za zločine na Grbavici tokom 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da ga je optuženi udario, nakon što mu je oduzeo novac.

Šaban Kubat, koji je tokom 1992. živio sa porodicom na Grbavici, kazao je Sudskom vijeću da je 24. juna 1992. godine – dok je dežurao ispred zgrade sa komšijama – vidio dva vozila koja su se parkirala i iz kojih je izašlo pet do sedam vojnika.

“Među njima je bio i Batko, kojem tada nisam znao ime i jedan od njih je pitao: ‘Gdje su Turci da ih koljemo?’”, prisjetio se svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području općine Grbavica, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju građana nesrpske nacionalnosti, te da im je oduzimao novac i druge vrijednosti. Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Prema iskazu Kubata, on je tada ušao u zgradu jer se bojao za svoju suprugu i kćerku, koje su bile u kući. Međutim, kada se popeo na sprat, vidio je da iz stana njegovog komšije izlazi optuženi, ali i komšija i njegov sin, koji su imali“defomisana lica od udaraca”.

Kubat je kazao da mu se optuženi obratio, pitavši ga da li ima novca, nakon čega su zajedno ušli u svjedokov stan, gdje mu je Vlahović uzeo “oko 30.000 dinara”. Prema svjedokovom iskazu, Vlahović ga je onda udario bokserom, na kojem je bio metalni predmet.

“Zamantalo mi se, išla mi je krv iz usta, a zatim me kundakom pištolja udario u prsa i rekao da idem u kuću”, kazao je svjedok.

Na ovom ročištu, saslušana je i zaštićena svjedokinja S42, koja je ispričala da je iz svoga stana na Grbavici izbačena krajem novembra 1992. godine, jer, kako je rekla, “nije pripadala srpskom narodu”. Nakon toga je svjedokinja prešla u drugi dio Grbavice, kod sestrine prijateljice, gdje je upoznala svjedokinju S22.

“Čim smo došli u zgradu rekli su nam da je jedna gospođa odvedena isti dan kada je Batko dolazio u stan S22 i maltretirao nju i supruga”, rekla je S42, dodavši da ne zna detalje o tim događajima.

Naredno ročište zakazano je za 12. decembar 2011. godine, prenosi BIRN Justice Report.

 

BIRN/Informer.ba