BiH Udarno Vijesti

“Monstrum s Grbavice” negirao i drugu optužnicu: Časni sude, “nisam kriv”!

“Monstrum s Grbavice” Veselin Vlahović – Batko negirao je krivicu u vezi sa četrnaest tačaka dodatne optužnice kojom ga Tužilaštvo BiH tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca.

Časni Sude, nisam kriv”, rekao je Vlahović nakon što je potvrdio da je razumio novu optužnicu, te da nema potrebe da mu se čita u sudnici.

Tužilaštvo BiH je 25. maja ove godine podiglo dodatnu optužnicu protiv Vlahovića kojom mu se u 14 tačaka stavljaju na teret ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića i za namjerna ranjavanja iz vatrenog oružja, paljenje odjeće i dijelova tijela žrtava, kao i za druga nečovječna djela.

Protiv Vlahovića, nekadašnjeg pripadnika četničkih paravojnih formacija, Tužilaštvo BiH je 24. februara ove godine podiglo prvu optužnicu zbog zločina počinjenih nad civilima u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca.

Prema prvoj optužnici, Vlahović je optužen za ubistva, silovanja, fizička i psihička zlostavljanja civila tokom 1992. i 1993. godine. Vlahović je isporučen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je uhapšen u Španiji.

Suđenje Vlahoviću počelo je 29. aprila ove godine.

 

Birn/Informer.ba