Svijet Udarno Vijesti

Monstruma inspirisali srpski nacionalisti: Breivik se susreo sa Miloradom Ulemekom Legijom

U Oslu je danas nastavljeno suđenje desničarskom ekstremisti Andresu Behringu Breiviku koji je osumnjičen za ubistvo 77 ljudi prošlog juna u glavnom gradu Norveške i na obližnjem otoku Utoeya.

Breivik (33), obučen u crno, i danas je, trećeg dana suđenja, pozdravio sudije i prisutne uzdignutom pesnicom, što simbolizira pozdrav među ekstremnim desničarima, prenijele su novinske agencije.

Breivik je u srijedu pred sudom u Oslu objasnio da je “slučajno” 2001. godine ušao u kontakt na internetu s jednom osobom u inostranstvu i da je taj kontakt bio okidač za osnivanje Templarskih vitezova.

On je također potvrdio da je putovao u Liberiju kako bi se sastao s jednim srpskim nacionalističkim aktivistom, ali je odbio da kaže ime te osobe i koji su bili razlozi za susret, govoreći samo o proceduri selekcije.

“Ne želim davati informacije koje bi mogle dovesti do dodatnih hapšenja”, kazao je.

Policija, međutim, vjeruje da je riječ o Miloradu Ulemeku mada norveške vlasti nisu sigurne da su se njih dvojica zaista srela, a Ulemekov advokat kategorično tvrdi da nisu.

Ulemekov advokat je za norvešku televiziju NRK rekao da se njegov klijent nikada nije sreo s Breivikom.

„Kad je Ulemek prvi put čuo za tu tvrdnju, samo se nasmijao”, istakao je Aleksandar Zarić, dodajući da Ulemek nikada nije čuo ni za Vitezove templare, na koje se Breivik poziva i za koje tužilaštvo smatra i da ne postoji, javio je Tanjug.

Inače, poznato je da je Breivikov napad inspirisan, između ostalog, srpskim nacionalistima, što je vidljivo kroz njegov “manifest”.

On je pred sudom u utorak izjavio da vjeruje da je izveo najspektakularniji politički napad u Evropi od Drugog svjetskog rata i istakao da bi ga ponovio.

– Izveo sam najsofisticiraniji i najspektakularniji politički napad u Evropi od Drugog svjetskog rata… Da, ponovo bih to uradio – rekao je Breivik.

On na raspolaganju ima pet dana da objasni zbog čega je aktivirao bombu ispred sjedišta vlade u Oslu, gdje je usmrtio osmero ljudi, a zatim na otoku Utoeya, u omladinskom kampu Laburističke partije, ubio 69 ljudi.

Breivik tvrdi da je djelovao “u samoodbrani”, odnosno “iz dobrote, a ne zla”, kao i da je Evropa pretvorena u “multikulturalni pakao”.

Očekuje se da će suđenje trajati 10 sedmica, a jedno od glavnih pitanja je Breivikovo mentalno stanje.

Ukoliko sud prihvati nalaze stručnjaka da je mentalno sposoban da krivično odgovara, prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od 21 godine, koja može da bude produžena tako da iza rešetaka provede čitav život.

 

Fena/Informer.ba