Ekonomija Vijesti

Moody’s: Ugroženi rejtinzi svih članica EU

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody’s upozorila je danas da ubrzano pogoršavanje dužničke i kreditne krize u eurozoni ugrožava suverene kreditne rejtinge svih članica Evropske unije. 

Moody’s je ukazao da će “u odsustvu političkih mjera za stabilizaciju tržišnih uslova u narednom kratkoročnom periodu” prijetnja kreditnim rejtinzima biti sve veća, prenijela je agencija AFP.

“Mada glavni scenario Moody’sa ostaje vjera u sposobnost eurozone da izbjegne bankrote širih razmjera, taj ‘pozitivni’ scenario ipak uključuje rizik od sniženja rejtinga“, ukazano je u izvještaju te agencije.

Rejtinzi Grčke, Irske i Portugala su već sniženi, što je u posljednje dvije godine ubrzalo rast njihovih troškova pozajmljivanja na neodržive nivoe.

Posljednjih dana su pod pritisak došle i Španija i Italija koje su primorane da otvore svoje knjigovodstvene knjige za međunarodne inspektore.

Francuska je nedavno dogovorila duboka budžetska kresanja kako bi zadržala svoj vrhunski rejting “AAA”.

“Vjerovatnoća višestrukih bankrota u eurozoni više nije zanemarujuća”, upozorila je ta agencija.

Moody’s je takođe ukazao da bi serija bankrota također mogla da “znatno poveća” izglede da jedna ili dvije članice ne samo bankrotiraju, već i da napuste zonu eura.

“Bilo kakav scenario izlaska više članica iz zone eura, drugim riječima, fragmentacije eurozone, imao bi negativne posljedice po kreditne statuse svih članica EU“, upozoreno je u izvještaju Moody’sa, prenosi Tanjug.

 

Informer.ba