BiH Udarno Vijesti

Moon: Postoji mogućnost da “šestorka” postigne rješenja o neophodnim reformama u BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon smatra da postoji mogućnost da se na sutrašnjem sastanku lidera bh. najjačih stranaka u Mostaru postignu neka značajnija rješenja koja se tiču reformi, ali naglašava da je i najbitnije pitanje implementacija odluke u predmetu „Sejdić-Finci“ te državnoj imovini, što uključuje i vojnu.

Ohrabreni smo činjenicom da je bilo više razgovora i pregovora između lidera političkih stranaka koji su prethodili sutrašnjem sastanku, rekao je ambasador Moon.

Moon je u izjavi novinarima u Banjoj Luci još jednom rekao da je jasno koje uvjete BiH treba da ipuni za zatvaranje OHR-a.

Put za zatvaranje OHR-a je očigledan i SAD želi da se ispune uvjeti za to. Za to je postignut i značajan napredak i OHR se nalazi u jednom tranzicijskom periodu, ali je jasno da treba  da se ispuni pet plus dva uvjeta i cilja, od kojih je jedno i pitanje imovine, ponovio je Moon.

Također, očekuje i da se postigne značajn napredak na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u te je, kaže, potaknuo i predsjednika RS-a Milorada Dodika tokom današnjeg sastanka u Banjoj Luci da slijedi ispunjavanje tih ciljeva.

Potvrdio je da je sa zvaničnicima RS-a razgovarao i o pitanju izbora u Srebrenici.

Osvrćući se na 17-godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, američki ambasador je rekao da se s jedne strane može reći da je mnogo toga postignuto, zemlja je u miru, postignut je napredak u izgradnji političkih struktura te je BiH krenula putem ka članstvu ka EU i napravila inicijalne korake ka članstvu u NATO-u.

Ali, mislim da niko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan. Mislim da ona nije postigla onaj napredak koji bi željeli građani, treba ojačati vladavinu prava, trebaju se više poštivati ljudska prava, uključujući i ona zasnovana na spolu, rekao je ambasador Moon.

I, što je i najbitnije, kaže, svi žele prosperitetniju bh.privredu, jer je nezaposlenost ogroman problem.

To znači, zaključio je, ima napretka, ali još je mnogo posla ostalo neurađeno.

Fena/Informer.ba