Politika Udarno Vijesti

Moon: Ustav FBiH mora bolje štititi prava Hrvata

Američki ambasador u BiH Patrick Moon rekao je da Ustav Federacije BiH mora biti reformisan da bolje štiti i prava Hrvata.

Moon je istakao da se raduje danu kada će Ustav FBiH bolje služiti građanima nego što je to danas slučaj.

“Želim da položaj i prava Hrvata budu poboljšani, da vlast bude u duhu Dejtonskog sporazuma i da Hrvati imaju priliku da njihovi izabrani predstavnici budu i u državnoj i federalnoj vlasti u skladu sa principima Dejtonskog sporazuma“, rekao je Moon za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je napomenuo da je razgovor o trećem entitetu ili nekom nezavisnom distriktu za Hrvate pogrešan pravac i to bi značilo ići unazad.

Mun se nada da će u narednih nekoliko sedmica BiH imati novu vlast na nivou BiH, ali je razočaran što pored dogovora o zakonima o popisu i sistemu državne pomoći nije donesena odluku i o vojnoj imovini, što bi BiH omogućilo da učestvuje u Akcionom planu za članstvo u NATO.

On smatra da je vrlo važno da OHR ostane u BiH još neko vrijeme, iako njegova uloga danas nije ista kao prije 10 godina.

“Dok misija EU ne bude potpuno angažovana i BiH ne bude na putu prema EU, OHR treba ostati ovdje sa svim svojim ovlaštenjima kako bi smo imali organizaciju u BiH na koju se možemo osloniti”, poručio je Moon i dodao da je jasno da OHR ne može ostati u BiH zauvijek.

 

Srna/Informer.ba