Politika Udarno Vijesti

Moramo imati iste aršine u cijeloj državi, političku volju za formiranje Vijeća ministara

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da će parlamentarna većina biti formirana onog trenutka kada na cijeloj teritoriji BiH počnu važiti isti aršini.

„Ne možemo mi u Republici Srpskoj da SNSD predstavlja hrvatski narod, da SNSD predstavlja i Bošnjake u Vladi RS-a, a da se istovremeno u Federaciji BiH govori o tome kako nisu legitimni predstavnici onih naroda za koje je gotovo polovina hrvatskog naroda glasala u Federaciji BiH“, kazao je Bećirović.

Dakle, dodao je, moramo imati iste aršine u cijeloj državi, moramo imati političku volju da dođemo do Vijeća ministara BiH.

„Čini mi se da nekima koji u ovom trenutku sjede u Vijeću ministara i nije u interesu da izađu iz tog vijeća ministara, jer od 10 ministara trenutno u Vijeću ministara, oni koji su glasali protiv imenovanja kandidovanog čovjeka za predsjedavajućeg Vijeća ministara imaju čak osam, trenutno, ministarskih pozicija. Mislim da ta činjenica podobro govori o tome kome i zašto nije stalo da se formira novo Vijeće ministara BiH“, kazao je Bećirović.

On je potvrdio da će se Predstavnički dom PSBiH na sjednici zakazanoj za 14. juli u drugom krugu izjašnjavati o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić je na sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj krajem juna dobio opću, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika, jer je protiv njegovog imenovanja glasalo 10 poslanika iz RS-a dok je jedan bio suzdržan.

Nakon toga uslijedilo je usaglašavanje u Kolegiju Doma, ali kako Kolegij nije postigao saglasnost o potvrđivanju imenovanja Slave Kukića, poslanici će se o tome izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

 

Fena/Informer.ba