BiH Udarno Vijesti

Mostar i dalje u poteškoćama

Iako su Mostar zaobišle najavljivanje snježne padaline, daljnju normalizaciju stanja u gradu ometa jaka bura koja puše od sinoć.

Mehanizacija i dalje čisti gradske saobraćajnice, ali još ima gradskih ulica koji su odsječeni od ostatka grada. Slična je situacija i s prigradskim naseljima, a najteže je mjestima sjeverno od Mostara. Više domaćinstava u naselju Raška Gora, prema navodima lokalnih medija, je ostalo bez hrane i lijekova a potpuno su izolirani.

U većini gradskih i prigradskih naselja opsrkba električnom energijom i vodom je redovna, dok je u trgovinama primjetan nedostatak osnovnih životnih namirnica poput mlijeka, jaja, brašna i ostalog.

Prema izvještaju Asocijacije auto-moto klubova BiH u Mostar se, uz otežane uslove, samo može doći iz pravca Čapljine, dok su pravci prema Sarajevu, Čitluku i Širokom Brijegu te Nevesinju blokirani.

U Mostaru je i dalje na snazi zabrana saobraćanje na lokalnim cestama osim za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja i opskrbe.

Liječnici s Klinike za ortopediju i Odjela traumatologije Klinike za kirurške bolesti KB Mostar apelirali su na građane da ne hodaju bez veće potrebe po gradu. Naime, u bolnicu je u ponedjeljak primljen veliki broj građana s povredama ekstremiteta, a prema neslužbenim informacijama tokom dana primljeno je više od 20 pacijenata kojima je pružena medicinska pomoć. Kirurški je zbrinuto i zadržano na liječenju 4-5 pacijenata koji su imali najteže povrede.

Centar Civilne zaštite od ponedjeljka je uveo radnu obveze za sve osobe koje su uposlene u javnim institucijama te su naložene stroge mjere kako bi se osigurala prohodnost cesta, opskrba hranom, lijekovima i energentima.

Policiji su dane ovlasti da uklanja brojna vozila koja su ostala zaglavljena na cestama kako bi se povećala prohodnost. Također je zatraženo od građana Mostara da očiste prilaze svojim zgradama navodeći da će u suprotnom biti kažnjavani.

Budući da je Mostar doslovno zatrpan snijegom naloženo je da se snijeg odvozi u rijeke Neretvu i Radobolju.

U ponedjeljak je na području Mostara zabilježen i prvi smrtni slučaj prouzrokovan smrzavanjem.   Kako su izvijestili iz mostarske policije starija žena pronađena je u snijegu mrtva nedaleko od svoje kuće u mjestu Goranci kod Mostara. Na ovome području visina snježnog pokrivača je 130 centimetara.

U ponedjeljak se na izlazu iz Mostara prema Širokom Brijegu zaglavio autobus sa sedam putnika koji su ostali blokirani više od deset sati, dok im nisu stigli u pomoć iz službe Stožera Civilne zaštite Grada Mostara.

Udruga uzgajivača ovaca i koza “Tor” iz Mostara priopćila je da je zbog snijega ugrožena najveća bh. farma koza koja se nalazi u Vrapčićima kod Mostara. Jak vjetar i debele naslage snijega polomili su krovove nekih od objekata za smještaj životinja, a velike probleme stvara i to što je zatrpan pristupni put do ove farme u dužini od  500 do 600 metara.  Zalihe hrane za oko 1000 koza su dovoljne za još dva-tri dana.

 

Fena/Informer.ba