BiH Udarno Vijesti

Mostar: Kim Han Sola zvanično učenik Koledža ujedinjenog svijeta

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (United World College in Mostar) je ove školske godine upisao učenika Kim Han Sola iz Sjeverne Koreje. Ovaj 16-godišnjak je prvi učenik iz Sjeverne Koreje koji će pohađati jedan od UWC koledža, saopćeno je danas s Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Spomenuti koledž raznolikost smatra jednom od svojih glavnih vrijednosti, a okupljajući učenike različitog socijalnog, društvenog i ekonomskog porijekla razvijaju misiju čineći obrazovanje zalogom mira i održive budućnosti.

Cilj nam je obrazovati učenike koji će iznad svega cijeniti multikulturalnost te biti društveno pouzdani  i moralno odgovorni pojedinci. Od svih učenika koji sudjeluju u našim obrazovnim programima, bez obzira na njihovo podrijetlo, očekujemo da služe svom narodu i pozitivno utječu na društvo u svojoj zemlji ali i globalno“, navodi se u saopćenju.

Komentirajući vijest o upisu Izvršni direktor UWC Intenational Keith Clark je rekao kako je UWC ponosan na transformativnu moć obrazovanja.

Raznolikost je ključ obrazovnog iskustva i svake godine UWC dočekuje učenike različitih pripadnosti u svojim školama, koledžima i programima“, naveo je.

Inače, Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) Li Po Chun smješten u Hong-Kongu već godinama provodi aktivnosti u Sjevernoj Koreji slanjem učenika-veleposlanika koji upoznaju mlade ljude koji tamo žive te prenose informacije o životu u toj zemlji. Upis učenika iz Sjeverne Koreje na jedan od UWC-a logična je posljedica tih napora, stoji u saopćenju.

 

Fena/Informer.ba