Crna hronika Udarno Vijesti

Mostar: Policajci brutalno pretukli tešku duševnu bolesnicu, pokrenuta istraga

Nazema Džemat (57), duševna bolesnica koja boluje od bipolarnog poremećaja, žrtva je policijske brutalnosti u Mostaru. Naime, 9. avgusta u mostarskom naselju Mahala Nazemu je u njenoj kući pretuklo nekoliko policajaca.

Nesretna žena je u premlaćivanju zadobila teže tjelesne povrede po cijelom tijelu.  Našoj redakciji se obratila Nazemina sestra Azra Džemat, koja je cijeli ovaj slučaj prijavila Upravi policije MUP-a HNK.

Svađa u kući

Kako nam je kazala Azra, tog dana se Nazema posvađala sa sestričnom, nakon čega je došla i policija. U momentu kada je policija došla pred kuću, Nazema je držala u rukama dva kuhinjska noža. Azra, koja se, također, zadesila na licu mjesta, navodi da je ona uspjela uvjeriti svoju sestru da odloži noževe, nakon čega se privremeno smirila situacija.

Nazema je opet uzela nož. Odjednom je upala policija. Jedan me policajac odgurnuo, dok je moja sestra pobjegla u sobu da se zaključa. Policajci su razvalili vrata te su nasrnuli na nju. Jedna policajka je poprskala sprejem u oči, zbog čega je došlo do oštećenja mrežnjače. S obzirom na to da se moja sestra opirala, udarali su je po cijelom tijelu, nakon čega su je odveli” – govori  Azra.

Doživjela traume

Azra, također, kaže da njena sestra doživi traumu kada vidi policiju zbog određenih maltretiranja iz prošlosti. Azra je navela da je njena sestra, zbog poremećaja raspoloženja, u danima prije ovog incidenta dolazila u konfliktne situacije kada je intervenirala policija.

Zar policajci smiju na psihičkom bolesniku ispoljiti tako brutalnu silu?! Ovo što je moja sestra doživjela je nečuveno i zato oni trebaju biti kažnjeni” – rekla je Azra.

Naređeno saslušanje

Načelnik Odjela za profesionalne standarde MUP-a HNK Nedžad Avdić kazao nam je da je pokrenuta istraga protiv više policajaca u vezi s ovim slučajem. On je potvrdio da je pogledao fotografije, no za sada ne želi ništa prejudicirati.

Činjenica je i to da je došlo do potezanja noževa te da su policajci prethodno tražili od komesara dozvolu za eventualnu upotrebu sile. Oni će biti saslušani, sve će se činjenice uzeti u obzir, pa će se tek tada moći govoriti o tome da li je bilo prekoračenja upotrebe sile ili ne” – kazao je Avdić.

 

Avaz/Informer.ba