BiH Izdvojeno Udarno Vijesti Zanimljivosti

Mostar: Spavao s 500 žena, pa otvara sebi muzej

Safet Begović (72) postao je najfotografisaniji Mostarac. O njemu su pisali brojni domaći i svjetski mediji, a većina turista koja posjeti grad na Neretvi fotografiše se sa Safetom u njegovoj živopisnoj radnji.

Svoje bogato životno iskustvo Safet je odlučio da ovekovječi na sasvim neuobičajen način – otvoriće muzej samom sebi.

“Meni ne treba novac. Ne čeznem za novcem. Ne interesuje me. Tek, eto, da se ima za skroman život. Imam svoj način života i svoje stavove. Radim ono što sam želio još kao dijete – biti kraj Starog mosta i u Starom Gradu”, kazala je legenda mostarskog turizma u razgovoru za agenciju Anadolija.

Već 35 godina Safet stražari pored Starog mosta u svom malom dućanu čija autentičnost i originalnost plijeni pažnju turista. Njegova radnja obiluje starinama i nimalo se ne razlikuje od one koju je imao prije rata.

“Moram vam priznati da je bolje išlo prije rata. Iako je svjetski turizam kakav danas poznajemo bio tada tek u povojima, Mostaru je zaista dobro išlo. Nisu me obilazili tadašnji političari iz Saveza komunista kao što me poslije rata obilaze ovi svjetski; oni nisu imali taj odnos s narodom. Došli bi u grad i sastajali se na nekim sastancima, u zgradama, daleko od naroda. Nisu baš šetali gradom i družili se s ljudima”, priča Begović koji je jedan od samo trojice Mostaraca s diplomom za rad u bakru.

Inače, Safet Begović poznat je i po tome što je do braka, kako kaže, imao više od 500 žena. Govoreći o tome šta je privlačilo žene, dodaje da je to verovatno emotivnost, individualnost i orijentalnost koju posjeduje.

“Kao mlad, radio sam kao učitelj u Konjicu, ali nisam mogao bez Starog mosta. Prvom prilikom sam ostavio taj sigurni posao i otvorio radnju u Starom Gradu. Kasnije sam upoznao jednu Njemicu. Bila je toliko lijepa da sam joj prišao i rekao da je najljepša turistkinja koja je ikad došla u Mostar. Studirala je na Kembridžu u Velikoj Britaniji i s grupom britanskih studenata došla u Mostar.

Kad sam joj prišao i to joj rekao, znao sam da sam je osvojio. Uskoro sam je oženio. Bila je 16 godina mlađa od mene, ali je bila oduševljena Mostarom i Starim Gradom. Obukao sam je u narodnu nošnju i radila je sa mnom. Bila je zaista divna i bio sam zaljubljen u nju”, prisjeća se ovaj Mostarac i dodaje da je suprugu uoči samog početka rata u BiH poslao u Njemačku.

Skoro 50. godišnjicu uz Stari most želi da ovekovječi.

“Pripremam knjigu, dokumentarni film i svjetsku izložbu kako bih zaokružio godine koje sam ovdje proveo. Ovu radnju ću pretvoriti u moj muzej, “Muzej Safeta Begovića” koji će biti najmanji muzej na svijetu i u tome namjeravam da oborim rekord”, zaključio je Safet.