BiH Udarno Vijesti

Mostarski aerodrom alternativa sarajevskom?

Čelni ljudi BH Airlinesa ponudili su Gradu Mostaru da Mostarski aerodrom postane alternativni aerodrom međunarodnom aerodromu u Sarajevu, odnosno da se uspostavi avionska linija između Mostara i Sarajeva koja bi Mostar povezala s oko 50 destinacija u Evropi. Letovi iz Mostara bili bi ranojutarnji, a karate za evropske destinacije koštale bi putnike iz Mostara isto kao i putnike iz Sarajeva, piše Dnevni list.

Predstavnici BH Airlinesa zatražili su od Grada Mostara i aerodroma Mostar da ih u prvoj godini oslobode naplate određenih taksi te da jednim dijelom participiraju u operativnim troškovima, prije svega u smještaju posade aviona, te u troškovima dijela goriva po rotaciji.

Predstavnici aerodroma Mostar i gradski vijećnici iskazali su zadovoljstvo i zainteresiranost spomenutom inicijativom te su pozvali i ostale institucije u Hercegovini, ali i u FBiH da se njoj pridruže jer, kako su istaknuli, ovo nije samo interes Mostara, već i ostalih hercegovačkih općina, kantona te turističkih zajednica.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić iskazao je zadovoljstvo ovom pozitivnom inicijativom što će rezultirati povezivanju Mostara, posebno što će se isto najviše koristiti privrednicima koji će redovnim avionskim vezama njihov biznis razvijati.

No trenutno imamo jedan veliki problem  a to je što još nemamo dozvolu za funkcioniranje uređaja za instalacijsko slijetanje. Sve je postavljeno i instalirano, međutim, između Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Federalne direkcije za civilno zrakoplovstvo postoji nemogućnost komuniciranja što je zabrinjavajuće i zbog toga Mostar trpi. Tražimo da se izvrši međunarodna provjera verifikacije sistema u Mostaru, ako to domaće institucije nisu u stanju završiti. To će olakšati da Mostar dobije alternaciju Sarajevu i puštanjem tog sustava u rad, otvaraju se velike mogućnosti za aerodrom“, kazao je Bešlić.

 

Informer.ba