BiH Udarno Vijesti

Mrkonjić Grad tuži Hrvatsku za zločine u jesen 1995. godine

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić najavila je da tim advokata radi na pripremi tužbe ove lokalne zajednice protiv Hrvatske za nadoknadu materijalne štete koju je Hrvatska vojska nanijela u jesen 1995. godine, ali da prethodno neko mora odgovarati za zločine nad srpskim stanovništvom.

Aničićeva je navela da opštinske vlasti nisu do sada podnijele tužbu protiv Hrvatske, jer nisu stečene sve zakonske pretpostavke, istakavši da Tužilaštvo BiH još nije podiglo nijednu optužnicu protiv onih koji su činili zločine nad Srbima u Mrkonjić Gradu.

Utvrđeno je da je na području opštine Mrkonjić Grad ubijeno 480 Srba i za ove ratne zločine još niko nije odgovarao“, istakla je Aničićeva.

Ona je podsjetila da je Skupština opštine Mrkonjić Grad prije nekoliko godina donijela odluku o pokretanju tužbe protiv Hrvatske zbog ratne štete, jer smatraju da je najodgovornija za dešavanja na području opštine prije 16 godina.

Prema podacima iz 1996. godine, procijenjeno je da je Hrvatska vojska opštini Mrkonjić Grad pričinila materijalnu štetu na stambenim, privrednim i infrastrukturnim objektima u iznosu od blizu 700 miliona tadašnjih njemačkih maraka, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba