Region Udarno Vijesti

Muamer Zukorlić Računam na glasove žena, one su sposobnije prepoznati kvalitet i iskrenost

Potvrđujući da u subotu zvanično predaje svoju kandidaturu za predsjednika Republike Srbije, Muamer Zukorlić istakao je za FACE TV da je za tri dana prikupio više od 13.000 potpisa te kazao da računa na glasove Bošnjaka, manjine, druge etničke skupine, srednju klasu i birače neopterećene nacionalizmom.

Zukorlić je posebno naglasio da računa i na glasove žena, kazavši da su žene sposobnije prepoznati kvalitet i iskrenost, za koje tvrdi da njegov program posjeduje.

Senad Hadžifejzović u emisiji „Face To Face“ podsjetio je na Zukorlićev poziv Bošnjacima Sandžaka da ne glasaju ni za jednog srpskog kandidata, te pitao da li je fer u istu skupinu staviti Borisa Tadića ili Tomislava Nikolića i Čedomira Jovanovića.

Imao sam dobre odnose s Tadićem, pa me prevario dva puta. Neka Jovanović uđe u drugi krug, pa da dijelimo megdan”, odgovorio je Zukorlić.

Na pitanje Hadžifejzovića da li je siguran da ulazi u drugi krug, Zukorlić kaže da je siguran u svoj program i u to da “ako ga biračko tijelo Srbije ne prepozna Srbija ide u sunovrat“.

Dodao je da u drugom krugu priželjkuje Tomislava Nikolića kao protukandidata, ponovivši da je on Borisu Tadiću pomogao u dva navrata i da bi u situaciji da u drugom krugu zaista bude s Nikolićem od Tadića očekivao podršku.

Na pitanje zašto se u opće kandidirao, Zukorlić je odgovorio da je to historijski trenutak za jedinstvo Islamske zajednice, te naglasio da je to morao uraditi jer bi, kako kaže, neorganiziranje bošnjačkih glasova značilo samo produženje agonije.

Odgovarajući na pitanje šta će uraditi za Sandžak ukoliko bude izabran za predsjednika Srbije, Zukorlić kaže da će doći do potpune relaksacije odnosa u Srbiji, jer kad Srbija od muftije dobije predsjednika svi će znati da je spremna na različitosti.

Uporedio je sadašnju situaciju u Srbiji s onom u SAD-u prije deset godina i mogućnošću da Amerika za predsjednika izabere Afroamerikanca, podsjećajući da “SAD danas ima za predsjednika Afroamerikanca Baracka Obamu“.

Govoreći o ostalim Bošnjacima na političkoj sceni Srbije, Zukorlić je Rasima Ljajića opisao kao “privjesak Tadića, koji ga je stavio da izgori u napadima na muftiju da bi kasnije mogao za sebe reći da je čist“, te dodao da su i Sulejman Ugljanin i Ljajić 20 godina prisutni na političkoj sceni Srbije i da su do sada rekli sve što imaju.

Zukorlić je kazao da očekuje najmanje dvije trećine glasova Bošnjaka i dodao da je ovo Bošnjacima prvi put “da imaju opciju koja nije beogradski šalter“.

Budući da će Zukorlić prisustvovati današnjoj sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH, na pitanje da li će tražiti doživotni mandat za reisa Cerića odgovorio je da neće, nego će tražiti korjenite promjene Ustava, a ne kozmetičke.

Na kraju je istaknuo da ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima u Srbiji neće biti kandidat za reisa u BiH, ali nije isključio mogućnost kandidiranja za tu funkciju ukoliko ne pobijedi, ističući da takvu odluku još nije donio.

 

Fena/Informer.ba