Svijet Udarno Vijesti

Mubarak odbio azil u Izrael

Poslanik u izraelskom Knesetu Binjamin Ben-Elizer rekao je da je Izrael prije nekoliko mjeseci ponudio azil Hosniju Mubaraku, ali da je bivši egipatski predsjednik tada to odbio “jer je patriota“.

Ben-Elizer, koji je dugogodišnji Mubarakov prijatelj, rekao je izraelskom vojnim radiju da je predložio bivšem egipatskom predsjedniku da potraži azil u Elijatu, izraelskom gradu na Crvenom moru.

Ponuda je iznijeta tokom sastanka između Mubaraka i Ben-Elijezera u Šarm el Šeiku egipatskom odmarališđtu na Crvenom moru.

Sastao sam se s njim u Šarm el Šeiku i rekao mu da je udaljenost veoma mala i da bi možda bilo vrijeme za njega da krene sa liječenjem. Izrazio sam sigurnost da bi ga izraelska vlada prihvatila, ali on je odbio jer je patriota“, rekao je Ben-Elizer.

Prema njegovim riječima, ponudu je iznio u svoje i u ime premijera Benjamina Netanjahua. netanjahuov portparol nije mogao da potvrdi da li je ponuda bila odobrena od vlade..

Analitičari navode da su odnosi Izraela i Egipta bili hladni od 1979. godine kada su dvije zemlje potpisale mirovni sporazum ali da je Tel Aviv cijenio Mubaraka kao izvor stabilnosti sa zajedničkim interesom u obuzdavanju Irana i njihovih islamističkih sljedbenika u regionu.

 

Srna/Informer.ba