BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić ne želi primiti Dodikov ”Orden časti”

Povodom obavijesti generalnog sekretara Ureda predsjednika RS-a Siniše Karana da je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić odlikovan „Ordenom časti sa zlatnim zracima“, Ured muftije banjalučkog izdao je saopćenje za javnost koje  prenosi agencija MINA.

Ured muftije banjalučkog izražava zadovoljstvo što je Ured predsjednika entiteta Republike Srpske Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozitivnim ocijenio rad i djelovanje muftije banjalučkog Edhema ef. Čamdžića na polju istine, pravde, mira, dijaloga i pomirenja među ljudima i narodima.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je visoko poštovan i cijenjen među svojim imamima i džematlijama i ima ličnu podršku reisu-l-uleme da radi i djeluje u duhu suživota i tolerancije, koju propisuje Kur’an-i azimušan i Allahov Poslanik Muhammed, a.s.

Nas muslimane vjera uči da nagrada dolazi od Uzvišenog Allaha za dobra djela, ali je svakom čovjeku drago da ga i ljudi nagrade na ovom svijetu. Stoga, muftija Čamdžić cijeni i poštuje dobru volju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da mu dodijeli „Orden časti“.

Međutim, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić ne može primiti nikakav orden od predsjednika Republike Srpske dok njegove džematlije, muslimani Bošnjaci, u ovom entitetu nemaju ona prava koja zaslužuju po svim zakonima i propisima, Božjim i ljudskim, a to su jednakopravnost u raspodjeli radnih mjesta u državnim institucijama, slobodu od straha u kući i džamiji te potrebne uvjete za povratak i ostanak u svojim domovima, na svojim imanjima i svojim školama.

Zbog toga, Ured muftije banjalučkog očekuje od vlasti u Banjoj Luci da odbijanje da primimo orden shvate kao znak da muslimani Bošnjaci nisu zadovoljni sa poštivanjem njihovih ljudskih prava te da na ovaj način žele skrenuti pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da hoće da se osjećaju slobodno i sigurno u svojim kućama, na svojim imanjima, u svojim džamijama, u svojim školama i na svakom mjestu u svojoj domovi”,saopćeno je iz Ureda muftije banjalučkog  Edhema ef. Čamdžića.

Fena/Informer.ba