BiH Udarno Vijesti

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović traži zaštitu vjernika

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, OHR-u i Uredu Ombudsmena Bosne i Hercegovine, tražeći “da se obredni prostori i muslimani tokom obavljanja obreda zaštite od uznemiravanja i bahatih upada kako je to prethodnih dana demonstrirala Federalna televizija (FTV) u Živinicama“, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH).

U otvorenom pismu članovima Predsjedništva BiH, muftija tuzlanski ukazuje i na “neprofesionalan, pristrasan i nekorektan tretmanu muslimana i Islamske zajednice u sredstvima javnog informiranja, posebno na RTV Federacije Bosne i Hercegovine“. U pismu se navodi da se ovakvim odnosom FTV-a krši Ustav BiH, Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica BiH, Krivični zakon FBiH, Zakon o komunikacijama BiH i Kodeks o emititranju radio-televizijskog programa BiH.

Posljednji slučaj nekorektnog i neistinitog izvještavanja FTV-a imali ste priliku vidjeti, 24. augusta na Dnevniku 2 i nekim drugim informativnim emisijama na ovoj televiziji“, stoji u pismu.

Kako se u pismu dalje navodi, Ustav BiH i Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica BiH utvrđuju i štite prava vjernika da slobodno ispoljavaju svoju vjeru, da se organiziraju u vjerske zajednice i da ih niko ne ometa u vršenju obreda, a vjerskim zajednicama garantira pravo na profesionalan, nepristrasan i korektan tretman u sredstvima javnog informiranja.

Pismo slične sadržine muftija Husein ef. Kavazović uputio je Ministarsvtu za ljudska prava i izbjeglice, visokom predstavniku Valentinu Incku i Uredu Ombudsmena BiH.

U pismu Uredu Ombudsmena muftija Kavazović uložio je žalbu protiv FTV-a zbog “neprofesionalnog, pristrasnog i nekorektnog medijskog tretmana muslimana i Islamske zajednice, te zbog ometanja muslimana u vršenju vjerskih obreda, kao i protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona – Policijske uprave Živinice – zbog neprofesionalnog i neprimjerenog odnosa prema sakralnom prostoru džamije i prema predstavnicima Islamske zajednice…“, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta.

 

Fena/Informer.ba